Защитаваме в Брюксел проекти по Фонд "Козлодуй"

Стойността им е близо 150 млн. евро

7170 ~ 1 мин. четене

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев и шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов заминават утре за Лондон, за да защитят пред Европейската централна банка българските проекти за енергийна ефективност по Международния фонд „Козлодуй”. Те са на стойност близо 150 млн. евро. Средствата трябва да бъдат разплатени през следващата година.

Парите за енергийна ефективност по една от мерките ще отидат за общински сгради в големите български градове, обясни Валентин Николов. Той допълни, че за Пловдив, Бургас и Стара Затора са заделени и над 4 милиона евро. Други 14 милиона ще отидат отново за общински сгради, но в по-малките населени места. От парите по следващата мярка за сгради държавна собственост ще могат да се възползват институци като Софийския университет, болници.

Има предвидена и мярка в размер на 11 милиона евро за ефективно общинско улично осветление в 14 града, сред които София, Кюстендил, Чепеларе и Добрич.

Делян Добрев и Валентин Николов ще защитават пред Европейската банка за възстановяване и развитие и друга мярка по Фонд "Козлодуй" на стойност близо 100 милиона евро. Бенефициентите по нея са Булгартрансгаз.

Подкрепи Economic.bg