Застраховат за работа в чужбина

Заплатите на българите не може да падат под средната в съответната държава

6340 ~ 2 мин. четене

Временна работа в чужбина с всички платени осигуровки у нас. Това предлага "Агенция за временна заетост" ЕООД, първа получила регистрация от Агенцията по заетостта. Фирмата още от 2006 г. работи с партньори от Франция, Белгия, Испания и Италия.

"Фактът, че вече имаме официален лиценз и ясно национално законодателство, увеличава доверието към нас", заяви шефът на фирмата Васил Василев пред агенция Стандарт нюз.

Агенцията, която е част от фирмата за подбор на персонал "Хюмън пауър", праща българи зад граница за сезонна работа в селското стопанство, строителството, туризма. Всички те обаче са техни работници, сключили трудови договори с "Агенция за временна заетост" ЕООД. "Като работодател плащаме всички осигуровки и дори застраховка "Трудова злополука", а хората си плащат данъците тук в страната", казва Василев.

Това е и голямата разлика между подобна агенция за временна работа и фирмите посредници в намирането на работа в чужбина. "Такива посредници подбиват пазара, но нашето предимство е, че предлагаме на чуждия партньор напълно законно работна ръка, организирана в група, а ние осигуряваме и квартирите", обясни Василев.

Заплатите на българите не може да падат под средната за работата, която вършат в чужбина. Най-добре плащат във Франция и Белгия - около 9.25 евро за час в селското стопанство. Там се търсят работници за гроздобер и ябълки. В Италия, Испания и Гърция тарифата е около 6 евро за час. Строителите взимат около 20 евро за час. По-рядко се изпращат висококвалифицирани работници като инженери и специалисти в комуникациите, чиято заплата стига до 35 евро на час.

В България този пазар тепърва ще се развива, смята Василев. Според него предприятията все още не познават предимствата на агенциите за временна работа.

 

Подкрепи Economic.bg