Застраховката на имот за 100 хил. лв. излиза 240 лв.

Обмислят дали застраховка "трус" да бъде задължителна или да бъде катастрофичен пул, съобщи Добромир Симидчиев

„Не бих обвинявал потребителите, защото може би и ние не продаваме продукта правилно“, каза пред бТВ Румен Георгиев, шеф на застрахователно дружество “Армеец”. По думите му към момента застахованите жилища са под 10%, като повечето от тях са застраховани, защото имат ипотека. „Единствената държава в ЕС с катастрофичен пул е Румъния“, допълни той.

Георгиев съобщи, че във Франция 90% от хората са застраховали имотите си. „Там държавата активно контролира процеса – всяко застрахователно дружество прехвърля пари в този фонд“, допълни той. На въпрос трябва ли тази застраховка да е задължителна Георгиев отговори, че според него най-добрия вариант е това да е някаква комбинация.

Румен Георгиев призова да се въведат задължителни лимити при застраховките и припомни, че и в момента има полици по 20 лв., които гарантират изплащане на 10 000 лв. В зависимост от районирането варира и стойността на застраховката. В София стойността на застраховката е 0,10% от стойността на имота. "Ако искате обаче да имате специална добавка, която да покрива щети от трусове трябва да доплатите 0,14%", посочи Георгиев.

"Ако се покриват всички рискове сумата е 0,24% от стойността на имота. При това положение ако един апартамент струва 100 000 лв, застраховката ще излезе 240 лв. Ако се въведат лимити на оценката, всеки клиент ще може да въведе свой лимит. Така например ако апартаментът от 100 000 лв. Бъде лимитиран от самия собственик на 10 000 лв. Стойността на застраховката ще бъде едва 24 лв.", посочи Румен Георгиев.

„Това, което се опитваме да направим, е да поставим темата на масата – дали да бъде задължителна тази застраховка, дали да бъде катастрофичен пул или нещо друго“, каза Добромир Симидчиев, зам.-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

При подобни бедствия има множество щети, които засягат много голям брой субекти. Действието на подобен пул е прибиране на определена сума от всички граждани, които да отиват за покриването на щетите при катаклизми, обясни Симидчиев.

„Такава застраховка има в Румъния и Турция. Но по-важна е комбинацията от мерки, които се прилагат. В Турция това е катастрофичен пул и застрахованите имоти там са около 30%“, даде пример Симидчиев.

Според него реакцията за повечето задължителни неща не е много добра, но този проблем трябва да поставим на масата. „Искаме да направим най-добрия вариант и повечето жилища да бъдат застраховани“, допълни той.

Коментари: 0