Здравето на българите излиза най-скъпо в целия ЕС

45.23% от доходите на домакинствата са отивали за здраве

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българските граждани дават най-много пари за здраве от джоба си в сравнение с всички останали страни от Европейския съюз (ЕС). Това показват данните от годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН „Политики в здравеопазването-икономически анализ и оценки“.

Според доклада 45.23% от доходите на домакинствата са отивали за здраве. През 2008 г. домакинствата в страните от ЕС са отделяли 16.62% от доходите си за здраве, а българите 40.38%. През 2009 г. страните от Европа за заделяли 16.44%, а в България този процент е 44.22%.

В съотношението между публичните и частните разходи за здравеопазване в БВП, частния сектор отбелязва непрекъснато увеличаване за сметка на публичния. Очаква се това увеличение да се запази и през следващите години, а делът на частните разходи за здравеопазване да достигне 48-49% от общите разходи.

Според анализаторите на доклада, разходите на домакинствата за здраве под формата на даване на пари за лекарства, за консумативи и медицински изделия, както плащането на ръка в болниците, все повече ще нарастват.

Подкрепи Economic.bg