„Зелените” сезират ЕК и вдигат протест за „Странджа”

ВАС взе поредното решение в услуга на строителната мафия и пренебрегна европейското законодателство, обявиха от партията

Борислав Сандов пред "Икономика":

Снимка: БГНЕС

200 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Политическата партия (ПП) „Зелените” сезира Еврокомисията (ЕК) и вдига протест в защита на Природния парк „Странджа” от застрояване, допуснато от Върховния административен съд (ВАС). Това коментира специално за агенция „Икономика” съпредседателят на „Зелените” Борислав Сандов. 

По този начин политическата формация на екоактивистите контраатакува съдебната система за „Странджа”, където според официалната им позиция, разпратена до медиите  тази сутрин, отново се говори за лобистки опити за строеж. „На 15 януари 2014 г. ВАС взе поредното решение в услуга на строителната мафия, като пренебрегна международното и европейското законодателство, ратифицирано от България в защита на нейната собствена природа и разреши застрояването в Природен парк Странджа”, заявяват „Зелените” в своя декларация. 

„Отделно, ние ще призовем за протести. Определено ще търсим подкрепа от широката общественост за предстоящи действия, включително в групите на протеста, в които има и много наши членове”, отговори Сандов на въпроса на „Икономика” дали се очаква синхронизиране на масовите акции с #Протестна мрежаи #Ранобудните студенти.    

„Вероятно в случая се касае за лобиране и натиск на правитеслтвото върху ВАС”, смята съпредседателят на „Зелените” в България. „Като лица на този натиск аз подозирам зам. министър Чавдар Георгиев и БСП функционера и бивш кмет на Царево Петко Арнаудов, който сега отговоря за горите на общината. Петко Арнаудов беше назначен без конкурс за директор на държавно горско стопанство Царево”, коментира той.     Според Борислав Сандов нормално е ЕК да се заеме с разследване на случая: „Ще сезираме Генерална дирекция Околна среда на Европейската комисия, както и ще притиснем опитаме да предизвикаме дебат в Европейският парламент”.    

Един от лидерите на „Зелените” алармира пред „Икономика” и за евентуалните последици за властта, която може да бъде санкционирана от ЕК заради скандалния казус „Странджа”. „Това може да окаже влияние и на мониторинговия доклад за България в областта правосъдие и вътрешен ред”, намекна Сандов. 

Вижте позицията на „Зелените”: На 15 януари 2014 г. Върховният административен съд взе поредното решения в услуга на строителната мафия, като пренебрегна международното и европейското законодателство, ратифицирано от България в защита на нейната собствена природа и разреши застрояването в Природен парк Странджа, заявяват в своя декларация ПП "Зелените". 

Петчленният състав на ВАС взе необжалваемо решение и отмени решение на предишния тричленен състав, с което се обявяваше за незаконосъобразен Общият устойствен план на община Царево заради липсата на предварително издадени Екологична оценка и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Именно този Общ устройствен план предвижда масирано застрояване на крайбрежието на Странджа в нарушение на плана за управление на Природения парк и на изискванията за опазване на видовете и местообитанията от НАТУРА 2000, припомнят природозащитниците.  Петчленката напълно е пренебрегнала изискванията на Орхуската конвенция и Директивите за екологичните оценки и за природните местообитания, а оттам и на Конституцията, пишат още Зелените.

Те изразяват убеденост, че съдиите във ВАС са достатъчно компетентни. Щом като веднъж тричленният състав съвсем компететно, отговорно и вярно е разчел правната рамка, явно сега това не е въпрос на компетентност, а на зависимост. 

ПП "Зелените" ще предприемем всички необходими мерки Общият устройствен план на Царево да бъде отменен, чрез натиск от страна Европейските институции и стартиране на наказателни процедури и разглеждане на случая в Европейския парламент – освен ако Министърът на регионалното развитие, главният касационен жалбоподател и виновник за създалата се недопустима ситуация и в предишното, и в сегашното правителство, не отмени веднага своята заповед за одобряване на скандалния план.  

Конкретният казус, заключват Зелените, ясно показва, че без откъсване на съдебната власт от влиянието на парламента и изпълнителната власт и без реален контрол на суверена върху нея, ние ще продължаваме да получаваме такова лъжливо правосъдие и в бъдеще.

Коментари: 0