Земеделците искат повече евросубсидии

В Европейската комисия правят плановете за 2014-2020 г., затова сега България може да постави проблемите в сферата на земеделието

Условията за доплащане за единица площ да бъдат предоговорени с Брюксел, апелират от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В сравнение с други държави членки на Евросъюза у нас сумата е четири пъти по-малка. 22 лв. за декар получават нашите зърнопроизодители, а на колегите им от други европейски страни се изплащат по 80 лв.

В Европейската комисия правят плановете за 2014-2020 година, затова сега България може да постави проблемите в сферата на земеделието, алармира заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов пред TV7.

Надеждите на бранша са, че в следващия програмен период България ще може да усвои повече европари за земеделие.

2012 г. ще е годината с най-високи разходи по отглеждането на пшеница. Ако през миналата година производството на декар хлебно зърно е струвало 120 лева, новите цени на горивата и на торовете сега са вдигнали сумата до 140 лева.

Проливните дъждове и  сушата преди тях засега не са повлияли  върху реколтата от пшеница. Все още не може да се каже какъв е процентът на засегнатите площи.

Дъждовете са засегнали по-сериозно площите с ечемик, затова се очаква изкупната кампания да стартира с по-високи цени, а търсенето да е по-голямо от миналата година.

Коментари: 0