Зинаида Златанова: Губим до 250 млн. евросредства

Загубите ще засегнат най-вече екологията и регионалното развитие

204 ~ 1 мин. четене

"Загубите на пари от Европа няма да са 500 млн. със сигурност. Да се надяваме, че ще са под 250 млн. Под 250 млн. би било добре. Тези загуби ще засегнат най-вече екологията и регионалното развитие", заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Нова телевизия.

Златанова коментира и темата „Боевски”. "Крайно време е да спрем със спекулациите за политически чистки, защото в случая на Гълъбин Боевски става въпрос за некомпетентност. Консулът ни в Бразилия е извикан по спешност да даде обяснение и според мен трябва да си подаде оставката. Компетентните и съвестни служители никой не ги чисти", заяви вицепремиерът.

"Ако този посланик не беше допуснал този гаф, а го бяхме отстранили за други грешки пак щяха да ни обвинят за политически чистки", поясни тя. Според Златанова освобождаването на спортиста е едностранно действие на бразилската прокуратура и е специфично действие, каквото няма никъде другаде. "Трябва много бързо да подпишем споразумения с други държави, където има осъдени българи, за да не се повтори случаят с медиците ни в Либия", добави Златанова.

Относно мораториума за продажба на земя на чужденци, министър Златанова коментира, че той няма юридическа стойност. "Ние се излагаме като българи". "Всичко, което се случи, е част от една общопопулистка вълна, обхванала Европа". "Европейският съюз е основан на ценности, не можем постоянно да питаме за пари. Откакто съм станала министър, българите ме питат само за еврофондове, а нищо за правосъдие", коментира още тя.

Подкрепи Economic.bg