Звездите на хотелите за срок от 5 години

Това предвижда новият Закон за туризма

7440 ~ 1 мин. четене

Луксозните хотели ще трябва да поддържат постоянно ниво на услугите, за да си гарантират звездите. Хотелите ще получават звездите си за срок от 5 години, предвижда новият Закон за туризма, който е внесен от Министерски съвет в парламента.

"Практиката показва, че хотелите се амортизират за 7 години. Именно затова въвеждаме срочната категоризация", обясни зам.-министърът на икономиката Иво Маринов пред Фокус. Целта не е да въведем допълнителни финансови тежести за бизнеса, категоричен бе той.

Промените, предложени от туристическия бранш, почти изцяло са заложени във внесения в парламента закон. Поскъпването на тока няма как да се отрази кардинално на хотелските цени през тази година, защото те се договарят 12 месеца по-рано, обясни зам.-министърът. Това ще принуди бранша да намали печалбата си.

"Прогнозираният ръст на туристите от 10-15% през това лято вече е факт", каза още Маринов. Гостите от Украйна са се увеличили със 75%. Като причина за ръста Маринов посочва доброто съотношение качество-цена, добрата реклама и улеснения визов режим.

Подкрепи Economic.bg