АБВ събра трите власти на дискусия за съдебната реформа

Висши магистрати и политици обсъдиха създаването на специален Съвет и стратегия за съдебната реформа

АБВ събра трите власти на дискусия за съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

За първи път на открита дискусия, посветена на съдебната реформа, се събраха представители на 3-те власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Форумът се състоя в Народното събрание по инициатива на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

В срещата, председателствана от експрезидента Георги Първанов, участваха председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Христо Иванов, ръководството на правната комисия в Народното събрание, членове на ВСС, членове на научните среди и студенти по право и политология.

На дискусията бяха представени и обсъдени 3 документа - 2 законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт – в частта за електронно правосъдие и в частта за ВСС, които бяха приети като добра основа за по-нататъшна дискусия. Представителите на съдебната власт изразиха готовност да дадат конкретни предложения, които АБВ ще обсъди и отрази в проектите, след което те отново ще бъдат подложени на дискусия.

Освен това, ПГ на АБВ направи предложение за създаване на Съвет по съдебна реформа към Народното събрание. Целта на Съвета е да обедини усилията на 3-те власти за изготвяне на план за действие за провеждане на актуализираната Стратегия за съдебна реформа. Предложението бе подкрепено от правосъдния министър, председателите на върховните съдилища и от главния прокурор, както и от присъствалите на дискусията членове на ВСС. Всички те изрично подчертаха, че това е първият опит за конкретно и ползотворно взаимодействие, което ще създаде условия за постигане на реален напредък в реформата на съдебната система. 

Коментари: 0