АЕЦ „Белене“ ще бръкне в джоба на всеки българин, смята експерт

Според Васил Начев никой частен инвеститор няма да участва, без да му се обещае изкупуване на тока на определени цени

АЕЦ „Белене“ ще бръкне в джоба на всеки българин, смята експерт
1000 ~ 2 мин. четене
За изграждането на АЕЦ „Белене“ гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев пред Bloomberg Tv Bulgaria. Той също така изрази скептицизъм спрямо ползите от реализиране на проекта.

„Темата за АЕЦ „Белене“ вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове“, каза Начев. Той припомни, че АЕЦ-ът ще струва средно по 4600 лв. на човек.

 „Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, в което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания“, каза експертът.

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ „Белене“ Начев смята, че няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. „Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект“, смята той.

Според него не е вярно, че българската държава ще участва само с оборудването и разходите, които е направила досега. „Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета“, добави експертът.
Коментари: 0