Пхенян остава готов за преговори с Вашингтон

Северна Корея е готова да даде време на Доналд Тръмп да промени решението си от вчера

Пхенян остава готов за преговори с Вашингтон

Недоволни от решението на Тръмп да отмени срещата си с Ким Чен-ун протестираха до посолството на САЩ в Сеул

Снимка: БТА

Северна Корея е готова да преговаря със САЩ по всяко време, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от планираната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това съобщиха световните агенции, цитирайки изявление на първия зам.-министър на външните работи в Пхенян Ким Ге-гуан.

"Изразяваме отново готовността си да седнем със САЩ лице в лице и да разрешим проблемите по всяко време и във всякакъв формат", каза той и добави, че решението на Вашингтон да се откаже от преговорите "не отговаря на желанията на света". 

По думите на Ге-гуан едностранното решение на САЩ показва колко сериозна е неприязънта между двете страни и подчертава спешната нужда от среща между лидерите им, за да се подобрят враждебните отношения.

"Нашата решимост да направим всичко по силите си за мира и стабилността по света и на Корейския полуостров остава непоклатима и сме готови да дадем на САЩ време", подчерта Ким Ге-гуан.

Вчера стана ясно, че Тръмп е отменил планирата за 12 юни в Сингапур среща с Ким Чен-ун заради "огромната ярост и отявлената враждебност" в неотдавнашна декларация от Северна Корея. Във въпросния документ от Пхенян нарекоха американския вицепрезидент Майк Пенс "политическо чучело" и заявиха, че са еднакво готови и за ядрена конфротнация, и за преговори.
Коментари: 0