Акциите на Tesla поскъпнаха с 50% тази година – какво следва?

Според много анализатори това рали се движи от предстоящия сплит на цената на книжата на компанията

Акциите на Tesla поскъпнаха с 50% тази година – какво следва?

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Tesla се готви да раздели акциите си и така да ги направи достъпни за средните инвеститори. Но ако книжата на компанията продължават да поскъпват със същия темп, какъвто наблюдавахме от началото на тази година, е много вероятно да се наложи нов сплит, пише CNN. През 2020 г. стойността на компанията се е повишила с внушителните 50%, като в момента акциите ѝ се търгуват близо до 2100 долара за брой.

След като разделянето влезе в сила на 31 август, настоящите инвеститори на Tesla ще получат пет акции за всяка притежавана към 21 август. Това ще намали цената с една пета, до почти 420 долара за брой. Пазарната стойност на Tesla, която сега се движи около 390 млрд. долара, ще остане същата.

Но заслужава ли производителят на електрически автомобили да се търгува наистина толкова високо? Докато компанията, ръководена от Илон Мъск, генерира постоянни печалби, продажбите й изглеждат малки на фона на другите автомобилни гиганти.

Очаква се Tesla да генерира близо 30 млрд. долара приходи през тази година. Изглежда внушително, но пък Fiat Chrysler се очаква да отчете продажби от 100 млрд. долара за 2020 г. Всички прогнози за GM и Ford е да отчетат годишни приходи от над 110 млрд. долара.

И въпреки тройната разлика в постъпленията, пазарната стойност на Tesla четири пъти по-голяма от тази на най-големите американски автомобилни компании.

Повечето анализатори на Wall Street залагат срещу Tesla. От 33-те анализатори, които официално следят акциите на компанията, само осем препоръчват покупка, 15 са за задържане, а 10 препоръчват разпродажба на книжата, пише CNN.

Само трима от анализаторите в момента имат целева стойност за акциите на компанията от 2000 долара. Консенсусът е малко под 1300 долара - почти 40% под текущата цена.

Tesla продължава да бъде голяма цел на „късите“ търговци - инвеститорите, които заемат акции и ги продават с надеждата евентуално да ги купят обратно на по-ниска цена.

Разбира се, феновете на Tesla могат съвсем логично да посочат, че анализаторите последователно грешат и че в крайна сметка Уолстрийт ще трябва да повиши прогнозите си за приходите и ценовите цели за акциите.

Компанията на Мъск може също да получи допълнителен тласък, ако най-накрая бъде добавена към индекса на сините чипове S&P 500 - ход, който скоро може да се случи, тъй като Tesla отчете вече няколко последователни тримесечия с печалба.

Взаимните фондове и ETF-ите, които следят S&P 500, ще бъдат принудени масово да добавят акции на Tesla в портфолиата си, ако компанията бъде добавена към индекса.

Ако компанията беше в S&P 500, тя щеше да е деветата по големина в индекса. Пазарната стойност на Tesla надхвърли в петък тази на Walmart – най-големият търговец на дребно в света.

Само осем компании - Apple, Amazon, Microsoft, собственикът на Google - Alphabet, Facebook, Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Visa и Johnson & Johnson, имат по-голяма пазарна стойност от Tesla.

Фактът, че толкова много „къси“ търговци са се събрали срещу Tesla, също може да помогне за подхранването на ралито, пише CNN. Тъй като те губят повече пари с покачването на цената, инвеститорите, залагащи срещу Tesla, често са принудени да изкупуват обратно акциите, за да покрият позицията си и да избегнат допълнителни загуби. Това създава феномен, известен като „краткосрочно изстискване“, което може да избута още нагоре акциите.

Но дори Рос Гербер, съосновател и главен изпълнителен директор на фонда Gerber Kawasaki, който също така залага на поскъпване на акциите на Tesla, смята, че в момента книжата се движат от  хората, които смятат, че предстоящият сплит ще м донесе още пари. „Бъдете внимателни“, казва той.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads