„Ако не беше „Струма“, още 100 години само щяхме да предполагаме къде е Скаптопара“

Боил Банов, министърът на културата

„Ако не беше „Струма“, още 100 години само щяхме да предполагаме къде е Скаптопара“
Ако не беше строителството на магистрала „Струма“ и трасето не беше минало оттам, можеше още 100 години само да предполагаме, че в този район е древният град Скаптопара. Това заяви министърът на културата Боил Банов в студиото на bTV относно общественото обсъждане и протестите на хората от Благоевград срещу трасето на „Струма“.

„Мога да кажа като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава оттук, защото ако това наистина е Скаптопара, на който това е покрайнината, той ще се развие горе по хълма и там ще бъдат същинските, големи и сериозни открития”, обяви Банов.

Вчера в Благоевград се проведе обществено обсъждане за запазване на находките и изместване на трасето на магистрала „Струма“. Според жителите има варианти, които няма да излязат толкова скъпо на държавата.

През уикенда на мястото бе и премиерът Бойко Борисов, който нареди строителните дейности по магистралата да бъдат спрени за два месеца, за да се намери оптимално решение на проблема. По думите на местните жители обаче строителството продължава.

„Има забрана, лично съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква опция да се продължи строителството. Магистралата ще мине отгоре, ако има такава възможност. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е запазване на археологията“, обясни Банов.
Коментари: 0