„Акселератор стартъп София“ ще финансира 13 иновативни проекта

София привлича чужди инвестиции благодарение на талантите тук, каза Йорданка Фандъкова

„Акселератор стартъп София“ ще финансира 13 иновативни проекта

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1360 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Пилотната програма на Столична община „Акселератор стартъп София“ ще подкрепи финансово 13 проекта на иновативни компании. Кандидатствалите са общо 46. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова по време на изказването ѝ в рамките на Webit.Festival Europe.

„Важно е да подкрепяме младите и иновативни компании“, коментира столичния кмет, обръщайки внимание, че програмата е един от няколкото инструмента на местната власт за подпомагане на стартъп екосистемата.

Тя изтъкна, че над 50% от чуждестранните инвестиции в страната са концентрирани в София и голяма част от тях са именно в сферата на технологиие и цифровизацията. "А основната причина това да се случва са талантите тук", убедена е Фандъкова. „Градът има голям потенциал и София се утвърждава като дигитална столица“, коментира още тя.

„Технологиите ни помагат да решаваме предизвикателствата пред нас. Но не те, а хората, които чертаят нови пътища, ни променят. София е домакин на активната световна общност, чиито идеи движат нас и света напред“ каза Фандъкова при откриването на Webit.Festival Europe.

Тя изтъкна три основни задачи пред местното управление: Развитие на силна икономика, подобряване на инфраструктурата и уменията в контекста на съвременната дигитална  реалност.

Коментари: 0