Тръмп е готов да наложи още мита спрямо Китай

Все пак американският президент ще се срещне с китайския си колега в края на юни

Тръмп е готов да наложи още мита спрямо Китай

Снимка: БТА

244 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп е готов да задълбочи търговската война с Китай, като наложи още мита върху вносните стоки от азиатската страна, пише Bloomberg. Кабинетът на американския търговски представител представи списък на вносни китайски стоки на обща стойност 300 млрд. долара, върху които би могло да бъде наложено 25-процентно мито. Засегнати ще бъдат редица видове продукти, включително детски дрехи, играчки, мобилни телефони и лаптопи.

Ако Тръмп разпореди налагането на новите мита, то почти всички вносни стоки от Китай ще бъдат облагани с високи, наказателни, налози. Освен това по този начин търговската война между Вашингтон и Пекин ще стане значително по-осезаема за много от американците, точно в момента, когато Тръмп се стреми към преизбиране.

Същевременно държавният глава на САЩ се изказва оптимистично за шансовете с Китай да бъде сключено търговско споразумение. По думите му „до около три или четири седмици“ ще си проличи дали преговорите с Пекин ще бъдат успешни. „Никога не се знае съвсем, нали? Аз обаче имам чувство, че нещата ще преминат успешно“, коментира Тръмп в Белия дом.

Според американските представители потенциалните нови мита от страна на САЩ биха влезли в сила най-рано в края на юни. Така те ще съвпаднат със срещата на Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, на 28-29 юни.

Припомняме, че след като миналия петък САЩ повишиха от 10% на 25% митата върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара, вчера Китай обяви, че повишава митата върху стоки от САЩ за 60 млрд. долара. Тази ескалация в търговската война Вашингтон-Пекин дойде след провал в преговорите между американските и китайските представители в петък, след като стана ясно, че Китай внезапно е отхвърлила всички искания на САЩ за законови промени с цел защита на американската интелектуална собственост.

Коментари: 0