Акциите на Bayer се сринаха до 7-годишно дъно

Американски съд присъди рекордните 2 млрд. на ищци по дело за препарата Roundup

Акциите на Bayer се сринаха до 7-годишно дъно

Снимка: Bayer

2528 ~ 2 мин. четене
Акциите на Bayer паднаха с 5.9% в началото на европейската търговия днес, след като съдебно жури присъди повече от 2 млрд. долара обезщетение на калифорнийска двойка, която съдеше компанията по обвинения, че препаратът ѝ срещу плевели Roundup причинява рак. Това е най-голямата присъда на американски съд по подобно дело.

Решението и последиците от него понижиха акциите на германския производител до най-ниското им ниво за почти седем години, въпреки че наказателното обезщетение за вреди вероятно ще бъде намалено поради решенията на Върховния съд на САЩ, които ограничават съотношението на наказателните и компенсаторните щети до 9:1.

Журито присъди общо 2 млрд. долара наказателни вреди и 55 млн. долара компенсаторни щети, като заключи, че Roundup, базиран на хербицида глифозат, е дефектно проектиран и че компанията не е предупредила за предполагаемия риск от хербицида.

Bayer излезе с позиция, че е разочарована от присъдата и ще обжалва. Говорител нарече решението на журито "прекомерно и неоправдано".

Това е третата поредна присъда на американски съд срещу компанията в съдебни спорове за химикалите, които Bayer придоби като част от сделката по закупуването на американската компания Monsanto за 63 млрд. долара миналата година.

Bayer, чийто най-популярен продукт е Aspirin, е изправена пред съдебни дела в САЩ от повече от 13 400 ищци за предполагаем риск от рак, причиняван от хербицида.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ този месец потвърди, че глифозатът е безопасен за употреба. Европейската агенция по химикали и други регулаторни органи по целия свят също установиха, че глифозатът няма вероятност да бъде канцерогенен за хората.

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация обаче заключи през 2015 г., че химикалът вероятно причинява рак.

Bayer заяви, че съдебното дело няма ефект върху силното търсене от собствениците на зелени площи и градини в САЩ на хербицидите на базата на глифозат, добавяйки, че търсенето от американските фермери продължава да се движи от времето.

Коментари: 0