Акции, петрол, злато и сребро поевтиняват

Основната причина - обтегнатите отношения между САЩ и Китай

Акции, петрол, злато и сребро поевтиняват

След лошия старт на петъчната сесия, американските водещи индекси изтриха голяма част от загубите, но въпреки това останаха на червена територия. Основната причина за това бяха обтегнатите отношения между САЩ и Китай, а големите понижения в началото на търговската сесия бяха предизвикани от изявлението на администрацията на Тръмп за налагането на мита от 25% върху внасяни от Китай стоки за 50 млрд. долара. 

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 85 пункта, а Caterpillar беше най-слабо представилата се компания в индекса. Широкият индекс S&P 500 за кратко беше натрупал печалби, но в крайна сметка отстъпи с 0.10%. Технологичният NASDAQ завърши на 7746 пункта – с една пета от процента по-малко. По-рано през деня Тръмп заяви, че митата ще бъдат наложени върху китайски стоки, „които съдържат индустриално значими технологии“ и че действията са взети „заради кражбата на интелектуална собственост и технологии от Китай и други нечестни търговски практики“. Президентът обеща, че ще наложи още мита, ако от Пекин отговорят с такива върху вносни американски стоки. По-късно от китайското търговско министерство обявиха, че ще наложи същия обем мита в отговор на Белия дом. 

Акциите на Boeing и Caterpillar, поевтиняха с респективно 2.5% и 3%, но по-късно през деня възстановиха част от натрупаните загуби. На пазара на облигации доходността спадна в резултат на търговското напрежение. 10-годишните държавни ценни книжа се търгуват за 2.92%, а краткосрочните двегодишни държавни облигации – за 2.55%. 

Последният ден за седмицата завърши на червено и в Европа. Бенчмаркът на Обединеното кралство FTSE се понижи с 1.7% до 7633 пункта. Френският CAC отписа почти половин процент и завърши седмицата на 5501 пункта. Немският DAX пък изтри близо 100 единици и финишира на 13010. Най-силно понижение отчете секторът на суровините. Той се понижи с 3%, а банковият и енергийният сектори – с 1.8%. Отличникът за деня бе  Rolls Royce, която приключи търговията с ръст от 7.6%, а по-рано през деня увеличението беше дори по-голямо. Слабите продажби за второто тримесечие на годината на шведската модна верига H&M поведоха акциите надолу и завършиха със спад от повече от 4%. 

На фона на предстоящата среща на ОПЕК във Виена тази седмица петролът записа значителни загуби в петъчната сесия. Европейският сорт Брент се понижи с 3.77% до 73 долара за барел, а щатският – с 4.07% до 64 долара за барел. 

Златото и среброто също претърпяха сериозно поевтиняване. Една тройунция от двата ценни метала се търгуваше с респективно 1.72 и 3.60 долара.

Акцентите днес

Форум на централното банкиране - Португалия

Петият годишен Форум на централното банкиране на ЕЦБ ще се състои в Португалия от понеделник до сряда. Целта му е да разгледа определянето на цените и възнагражденията в развитите икономики. По време на тридневни заседания близо 150 председатели на централни банки, академици, финансови журналисти и представители на финансовите пазари на високо равнище ще обменят мнения по текущите политически въпроси и ще обсъдят избрани теми от дългосрочна перспектива. В сряда участие в дискусията ще вземат  президентът на ЕЦБ Марио Драги, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и губернаторът на Банката на Япония Хархико Курода.

...

Коментари: 0