Акциите на Amazon за първи път преминаха $1000

Историческият момент идва 20 години след дебюта на компанията на борсата

Акциите на Amazon за първи път преминаха $1000
824 ~ 1 мин. четене
Цената на акциите на най-големия онлайн търговец Amazon за първи път премина 1000 долара, с което технологичният гигант отбеляза нов рекорд в своята история. Постижението бе регистрирано още в ранните часове на търговията на нюйоркската борса във вторник, предаде CNBC. 

В своеобразната надпревара Amazon надви Alphabet, която по-рано този месец също бе на косъм да достигне подобен рекорд. Компанията майка на Google обаче не успя да прекрачи прага от 1000 долара за акция, като книжата ѝ се търгуваха за над 950 долара.

Според FactSet само 14 други американски компании се търгуват над 1000 долара за акция, а единствената друга технологична компания в клуба е Priceline Group, която в момента се търгува за около 1865 долара. Въпреки това Amazon е с повече от четири пъти по по-ценна от тези 14 компании взети заедно.

Основаната от Джеф Безос компания дебютира на фондовата борса през месец май 1997 г. От тогава досега активите на Amazon са нараснали с 50 000%. А само през последната година те са се увеличили с над 40 на сто. 

В края на април компанията надмина очакванията и регистрира приходи от близо 36 млрд. долара. Amazon обяви, че продажбите са се увеличили с 23% през първото тримесечие, а продажбите на Amazon Web Services – с 42%, което пък показва увеличаване на търсенето облачните услуги. Всичко това даде възходящ тласък на цената на акциите. 
Коментари: 0