Акциите на Osram поскъпват след новината за поглъщане от AMS

Стойността на сделката е 4,6 млрд. евро

Акциите на Osram поскъпват след новината за поглъщане от AMS

Снимка: LinkedIn Osram

940 ~ 1 мин. четене
Акциите на Osram поскъпнаха днес, след като австрийският производител на сензори AMS заяви, че е успял при втория си опит с оферта от 4,6 милиарда евро (5,1 милиарда долара) за поглъщане на германската група за осветителни продукти.

Акциите на Osram надвишиха офертната цена на AMS от 41 евро на акция, като се покачиха с 14,4% до 44,03 евро към 08.54 ч. по Гринуич. Акциите затвориха в петък на цена от 38,50 евро, малко преди съобщението на AMS, че е осигурило сделка за над 55% от Osram, предаде Ройтерс.

Търгуваните в Цюрих акции на AMS, която доставя на Apple сензори за лицево разпознаване за iPhone и иска да създаде лидер в интегрираните сензори и светлини с акцент върху самостоятелно шофиране на автомобили, поевтиняха с 5,5%.

AMS съобщи в петък, че офертата й е успяла, но точно колко акции е осигурила компанията, остава неясно. Въпреки че крайният срок на офертата беше миналия четвъртък вечер, регистрациите за приемане могат да бъдат резервирани до понеделник, а крайният резултат ще бъде публикуван във вторник.

Ще има и „допълнителен период на приемане“ до 24 декември, в който всички акционери могат да предложат своите акции, заяви AMS в петък.

Първата оферта на AMS на същата цена от 41 евро за акция на Osram през октомври се провали. Компанията понижи необходимия процент до 55% при втория си опит, спрямо 62,5% преди това.
Подкрепи Economic.bg