Актуализацията на бюджета приключи, Радев може да разпуска парламента

Депутатите обсъждаха текстовете 10 часа, като приключиха в малките часове на нощта

Актуализацията на бюджета приключи, Радев може да разпуска парламента

Снимка: БТА

6596 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

След 10-часово заседание депутатите приеха актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. и президентът Румен Радев вече може да разпусне Народното събрание. Вчера държавният глава заяви, че това ще се случи „до дни“, а по-ранните му заявки бяха, че ще чака приключването на процедурата по актуализация. Окончателно тя бе завършена около 02.00 ч. сутринта, след като по-рано народните представители гласуваха работният им ден да не приключва, докато не свършат с тази точка.

Общо бяха необходими на депутатите четири дни и поредица от удължени заседания, за да приемат промените в трите бюджета – социалния, здравния и републиканския. А това пък се случи, тъй като от всички парламентарни групи летяха различни предложения, които „надграждаха“ проекта на служебното правителство. Хаосът беше огромен и за малко не бяха приети разходи, за чието покриване според финансовия министър Асен Василев няма откъде да се намерят приходи.

В крайна сметка, след актуализация на актуализацията, приходната част на държавния бюджет бе увеличена с допълнителни 500 млн. лв., или общо с 2.5 млрд. лв. С толкова в последния момент нараснаха разходите, а общо актуализацията им стана 1.8 млрд. лв. В крайна сметка дефицитът за 2021 г. бе намален с 0.3 пр. пункта – до 4.7 млрд. лв., или 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Василев вкара допълнителните приходи и разходи заради нарастващата опасност от мигрантска вълна към България – риск, който все още не съществуваше, когато актуализацията беше вкарана в деловодството на Народното събрание през юли. След последните промени вече са предвидени пари за справяне с увеличен мигрантски поток – 60.516 млн. лв. За Министерство на вътрешните работи са предвидени 37 млн. лв, а за Министерство на отбраната - 22 млн. лв.

В рамките на бюджетната процедура финансовият министър предложи на строителните фирми, на които държавата дължи пари за свършена, но неплатена работа, да им се плаща на части, като подпишат анекси към договорите си с АПИ. Предложението му първо начално бе вкарано от Мария Капон от ИБГНИ. В крайна сметка тя го изтегли, след като днес строителният бранш заяви, че не е съгласен на този вариант и си иска парите накуп.

Василев искаше да се даде възможност на АПИ да сключи анекси към превъзложените договори, които са на стойност над 50% от предвидените в Закона за обществените поръчки. Също така той им обеща 220 млн. веднага тази година, а останалите над 1 млрд. лв., които им се дължат, да се платят на части в рамките на пет години.

Тук не става въпрос за АМ „Хемус“, а за текущите ремонти и зимната поддръжка“, обясни министър Асен Василев.

ГЕРБ в лицето на Радомир Чолаков изразиха мнение, че това е правен скандал, че Народното събрание се занимава с пожелателен текст, с който се изменя Законът за обществените поръчки.

От своя страна Георги Свиленски от БСП заяви, че това е върхът на управлението на министрите Петя Аврамова и Николай Нанков. „Това е върхът на тяхното управление, с което карат Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки.“ Той коментира, че ситуацията е нелепа, защото трябва да се узакони беззаконието на Николай Нанков и Петя Аврамова.

„Демократична България“ обяви като екзотични промените, които се предлагат и няма да ги подкрепят.

В крайна сметка те отпаднаха.

Днес депутатите одобриха предложението на служебния кабинет бизнесът да бъде подкрепен с 440 млн. лв. Народните представители одобриха допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер до 100 млн. лв., отпуснаха пари за здравеопазване във връзка с COVID кризата и за закупуване на „Ремдесивир“.

Народното събрание одобри 23 млн. лв. по бюджета на Министерство на образованието и науката, в това число 15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование.

Депутатите приеха предложението на БСП, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде за по бюджета на МОСВ за ПУДООС. Такова предложение беше направил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg