Alibaba пуска електромобил до месеци

Той ще е с максимален обхват на пътуване над 1000 километра

Alibaba пуска електромобил до месеци

Снимка: Pixabay

Китайският интернет гигант Alibaba Group Holding Ltd пуска електрически седан в партньорство с държавната SAIC Motor, най-голямата автомобилна компания в Китай, съобщи Nikkei Asia.

 

Автомобилът с безжично зареждане ще е под новата марка IM (Intelligence in Motion) и ще е с максимален пробег на пътуване над 1000 километра. Той е разработен съвместно от Alibaba, SAIC и Shanghai Zhangjiang Hi-Tech Park Development, инвестиционното звено на местното правителство в Шанхай.

Седанът се захранва от нова полупроводникова батерия от Contemporary Amperex Technology, която също доставя и за Tesla. Превозното средство използва и чипове, произведени от Nvidia Corporation.

Съобщава се, че IM ще започне да приема поръчки за автомобила през април на ежегодното автомобилно изложение в Шанхай. Планираното второ SUV превозно средство може да бъде доставено на клиентите през 2022 г.

Точната дата на началото на продажбите и цената на дребно все още не са обявени.

Тези действия подчертават нарастващата амбиция на най-големите азиатски технологични групи в автомобилната индустрия, в която бързат да установят партньорства с утвърдени брандове. Целта им е да ускорят навлизането си на пазара и да се конкурират с американския играч Tesla в Китай. 

Коментари: 0