Алибегов: Ще изразим нашето недоволство с гражданско неподчинение

Създават Национален кризисен щаб за спасение на туризма

Алибегов: Ще изразим нашето недоволство с гражданско неподчинение

Снимка: БТА

1940 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Заведенията в София и страната няма да спазват въведените от днес по-строги противоепидемични мерки и ще изразят недоволството си от липсата на подкрепа за засегнатия бизнес чрез гражданско неподчинение. Това каза за Economic.bg Ричард Алибегов, ротационен председател на Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) и председател на Българската асоциация на заведенията. Коментарът му идва ден преди предвидения масов протест утре. 

Според новите мерки барове, ресторанти и други заведения, включително игралните зали, трябва да работят най-късно до 23.00 часа. Фитнесите ще могат да използват 30% от капацитета си, а нощните заведения и дискотеките се затварят.

Докато към мерките не се предложат социални и икономически решения за бизнеса, категорично отказваме да ги спазваме. За нас тази заповед на министерството на здравеопазването е невалидна. Ще изразим нашето недоволство с гражданско неподчинение. Така е записано в закона, така и ще направим. Организацията за Националния протест преминава много добре. Над 26 браншови организации, свързани с туризма, ще излязат в 15 часа утре пред Народното събрание.“

Според думите на Алибегов няма изготвени социално икономически проекти, които да помогнат на бранша по време на пандемия. Поради тази причина двете най-големи обединения в туризма – Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще подпишат Меморандум за сътрудничество и общи действия и ще създадат Национален кризисен щаб за спасение на туризма в България.

„Основната цел на това обединение е да предпазим бизнеса и хората, които работят в сектор туризъм. Всички възможни асоциации и разделения на туризма влизат в тези две асоциации. Нашата цел е да ги предпазим от фалит и да ги спасим от това, което днес трябва да се случи, а именно да останат на улицата без никаква подкрепа от държавата. Искаме икономическите и социалните мерки да излизат преди здравните. Туризмът отсега нататък ще излиза с обща позиция. Това досега не се е случвало“, сподели Алибегов.

Събитието, на което ще бъде представен щаба, ще се състои утре от 12 часа в пресклуба на БТА в София. От двете организации разясниха, че действията им нямат да имат политически характер и с тях няма да се преследват политически цели. От страна на КБТБ ще присъстват Ричард Алибегов, Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро. От АТИБ представители ще са проф. Георги Рачев, Георги Щерев, Атанас Димитров, Златко Златанов, Георги Тръпков, Малин Бистрин, Бранимир Миланов, Енчо Енев и Павлина Илиева.

От Министерство на здравеопазването коментираха официално предстоящите протести. „Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19. Към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4 284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно,“ се казва в прессъобщение до медиите.

От здравното министерство обясниха, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения. „Това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.В МЗ постъпиха над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица. Предложенията са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения. Целта е планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения,“ обясниха от министерството.

Подкрепи Economic.bg