Алибегов: От април започват масови уволнения в заведенията

След 2-3 месеца затваряне, половината заведения няма и да отворят, смята председателят на асоциацията

Алибегов: От април започват масови уволнения в заведенията

Снимка: бТВ

32027 ~ 2 мин. четене
Уволненията в заведенията започват от април. В момента служителите са пуснати в неплатен отпуск, но от началото на следващия месец съкращенията са неизбежни. Това прогнозира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. Според него повечето заведения ще останат затворени поне още 2 месеца.

250 хиляди са общо заетите в ресторанти, хотели и заведения, а общо 500 000 стават те с всички съпътстващи бизнеси. Ние смятаме, че до края на април минимум половината от тях ще бъдат на трудовата борса, коментира той.

"Ние ще пратим тези хора на борсата поради невъзможност. След няколко месеца, когато мине тази криза, ще преценим колко от тях ще върнем обратно, защото кризата ще започне след това".

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но на практика нещата изглеждат оп друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които бизнесът няма как да връща", коментира още Алибегов.

Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите на служителите си, плюс осигуровки, коментира той мярката на кабинета 60/40 относно заплащането на работници, които да не бъдат освободени от работа. За малкият бизнес тази мярка няма как да работи, защото той в момента е затворен и не произвежда нищо.

При минимална работна заплата от 610 лева тази помощ изглежда така - 60%, които дава държавата, са 360 лева. От тях около 150 лева са осигуровките. Още около 100 лева трябва да даде работодателя като осигуровки, така че от тези 360 лева, ние връщаме прилизително 250 лева на държавата. За работещото лице остават близо 360 лева.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за 2-3 месеца спиране на работа, то след това ще отворят 50% от заведенията. Другите ще са фалирали. Ако се запазят само сегашните мерки и няма друг пакет за подкрепа, освен кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25% от заведенията. Малкият и средният бизнес няма никакви резерви, никакъв буфер", посочи той.
Коментари: 0