Amazon и Starbucks вървят по пътя на безкасовите плащания

Популярната верига за салати Sweetgreen обяви, че в края на 2016 е премахнала изцяло разплащанията в брой

Amazon и Starbucks вървят по пътя на безкасовите плащания
1892 ~ 2 мин. четене

САЩ може би се намират на пътя към икономика без разплащания в брой. И, въпреки че липсата на кеш има своите предимства в обсебения от технологиите свят на дребната търговия, липсата на пари брой може да е опасен тренд за някои от най-уязвимите хора в страната. Това се казва в коментар на Business Insider.

Тази седмица Amazon най-после отвори вратите на своя футуристичен магазин за хранителни стоки в Сиатъл – Amazon Go. Магазинът, който работи без разплащания в брой, позволява на клиентите просто да си излязат без да плащат на касиер, като съответната сума за продуктите, които са взели, просто ще се извлекат от профила им в Amazon.

Тази компания не е единствената, която провежда такива експерименти. Популярната верига за салати Sweetgreen обяви, че в края на 2016 г. е премахнала изцяло разплащанията в брой, а Starbucks наскоро отвори магазин, подобен на този на Amazon, отново в Сиатъл.

Мая Михайлов, главен маркетингов директор на приложението за търговия на дребно GPShopper, коментира за Business Insider, че ресторантите за бързо хранене и други вериги като Sweetgreen и Starbucks, са на път да поведат революция срещу парите в брой. Изчезването на този тип разплащания може да ускори обслужването, да спре кражбите и да позволи на компаниите да събират повече информация за купувачите си.

Около 75% от респондентите в онлайн анкета, проведена от CivicScience през януари, са заявили, че изчезването на разплащанията в брой в даден ресторант нито ще окаже влияние колко често те посещават даденото заведение, нито пък ще ги убеди да го посещават повече. Само 15% са казали, че ще спрат да ходят в даден ресторант, ако той вече не приема пари в брой.

Част от тези 15% обаче са американци, които и да искат, просто не могат да пазаруват на дадено място, ако то не приема пари в брой. Към 2015 г. 7% от американските граждани по една или друга причина са останали без банкова сметка или пък никога не са имали такава. Това са приблизително 22 млн. души, които компаниите, решаващи да премахнат разплащанията в брой, напълно изолират като потенциални клиенти.

Повечето хора, които нямат банкови сметки, са в това положение, защото нямат средствата, за да си отворят такава. Това пък води до порочен кръг, в който липсата на банкова сметка има негативни последици – например невъзможност за получаване на кредит, водеща до по-скъп живот. Какви биха били последиците за бедните от премахването на разплащанията в брой е тема на международни обсъждания, тъй като тенденцията за ограничаване на парите в брой вече се наблюдава по целия свят.Подкрепи Economic.bg