Amazon отваря първи безкасов магазин в Европа

Физическите обекти са шанс за гиганта да преодолее някои от своите слабости

Amazon отваря първи безкасов магазин в Европа

Снимка: Amazon

Amazon отваря първия си безкасов магазин за хранителни стоки извън САЩ, предава BBC. За дебютната си международна локация компанията е избрала британската столица Лондон.

Магазините от веригата Amazon Fresh са достъпни за клиентите чрез мобилно приложение, което им дава възможност да влязат в обекта, а на излизане да платят за избраните продукти автоматично, без контакт с касиер. В обектите се предлагат артикули на самата Amazon, както и продукти на трети страни. Те служат и като място за събиране и връщане на стоки, закупени онлайн.

Такъв тип магазини може да се окажат бъдещето на търговията на дребно. А липсата на физически контакт е тенденция, която в момента се прегръща още по-широко от хората по света на фона на здравната криза с COVID-19. Съществуват обаче и притеснения, като основното е свързано с неприкосновеността на личния живот и технологиите за следене, с каквито обектите на Amazon са оборудвани.

Въпреки това експертите определят отварянето на такива магазини като „преломен момент“, особено за компанията.

Физическото присъствие ще позволи на Amazon да се справи с някои от своите слабости, като нарастващите разходи за доставки и връщания“, коментира Натали Берг, анализатор от NBK Retail, пред BBC.

Според нея обаче в близко бъдеще това не представлява заплаха за големите вериги. „Супермаркетите вече имаха няколко години да подготвят и тестват собствените си концепции за безкасово пазаруване“, отбеляза тя.

Коментари: 0