Американецът, който учи света на българска история

Ерик Холзи смята България за свой дом, в САЩ се чувства като чужденец

Американецът, който учи света на българска история

Българското знаме е първото, което виждате, когато влезете в дома на Ерик Холзи. Кога този млад американец за първи път е чул за държавата България? „Интересна история. Моето първо гадже, когато бях в гимназията, беше американка, която е живеела в България 3 години. Защото майка й работила в НАТО. И тя ми каза много неща за България – къде е, какъв е живота там. Подари ми една книга за Коледа - българска история, животът на цар Борис III. И беше много, много интересно!”, отговаря той.

Днес копие на „История славянобългарска” е една от най-ценните за Ерик книги. За пръв път идва у нас преди 7 години – като студент по политология в американския университет в Благоевград. Любовта към страната ни е от пръв поглед и Ерик заживява тук.

„Имам много добър живот тук, имам шансове да правя много неща, имам приятели – имам всичко. Беше много лесен избор за мен, да живея в България. И сега, след 4 години мисля, че решението беше правилно”, смята американецът.

Работи като бизнес представител, но най-голямата му страст са историческите подкастове – интернет радио предавания, в които Ерик представя цялата българска история по любопитен и различен начин. Според него на английски няма много добри книги и ресурси по темата. Той смята, че седемте години изучаване на дати, имена и събития в университета са му дали познания, по-добри от тези на доста българи. Не вижда себе си като учител по история – основно заради ниските заплати.

И все пак, Ерик е категоричен – бъдещето си вижда точно в България: „Аз съм от Вашингтон, от Вирджиния. И там има много хора, които работят по 60 часа на седмица. Това беше историята на моя баща. Той работеше много, много! За мен това не е качество на живот. И знаех от живота си преди да дойда в България, че искам нещо друго. И тук имам късмет и мога да имам едно качество на живот. Мога да работя и мога да живея”.

Ерик иска да живее тук, а много българи искат да живеят в САЩ: „Сега пътувам до Щатите на всеки 2 години и половина. Не съм там много често. И когато съм там се чувствам като чужденец. Не разбирам много, мисля че е хаос и е странно. Не разбирам как тази държава не прави нищо! Ето, например политическата ситуация, изборите – ами аз не разбирам! Но когато съм в България - аз се чувствам добре, чувствам че е мой дом”.

Коментари: 0