Американска банка с глоба от $185 млн. заради фалшиви сметки

Wells Fargo е уволнила 5300 служители заради мошеничество

Американска банка с глоба от $185 млн. заради фалшиви сметки

Една от най-големите банки в САЩ - Wells Fargo ще плати глоба от 185 милиона долара за нарушаване на правилата за работа с клиенти и незаконно налагане на услуги. Според прокуратурата в Лос Анджелис служителите на банката "провеждат широко разпространена практика", откривайки банкови сметки на клиенти, без тяхно знание и налагат определени услуги, от които те не се нуждаят. 

Става ясно, че през последните няколко години работниците на банката са открили над 2 милиона разплащателни и кредитни сметки. Обхватът на скандала е шокиращ. Един анализ, проведен от консултантската фирма, наета от Wells Fargo, стига до заключението, че банковите служители са открили над 1,5 милиона депозитни сметки, които не са разрешени. Работниците на банката са правели това от 2011 година насам, за да получават бонуси и да изпълняват плана за продажби. 

Начинът, по който схемата работи е, че служителите преместват средства от съществуващите сметки на клиентите в новосъздадените такива без тяхното знание или съгласие, казват регулаторите. Те описват тази практика като "широко разпространена." 

Ръководството на Wells Fargo вече е уволнило 5300 служители, заради това, че са откривали сметки без да уведомяват клиентите и са събирали такса за обслужването им, пише CNN Money.

От Федералното бюро за защита на потребителите в САЩ заявиха, че банката ще бъде санкционирана със 185 милиона долара, което е най-голямата глоба, съставяна досега. Банката обеща да изплати на пострадалите клиенти 2,6 млн. долара за таксите, които са били изисквани от тях за незаконно откритите сметки.

Банката Wells Fargo признава вината си. "Ние съжаляваме и признаваме, че носим пълна отговорност за всички случаи, в които клиентите са получили услуги, от които те не се нуждаят", - се казва в изявление.

Wells Fargo - най-голямата американска банка по пазарна капитализация, тя има 40 милиона клиенти на дребно, а в нея работят 268 000 души (през юни т. г.), преди масовите уволнения. 

Коментари: 0