Американски производител на чипове отваря завод в Сингапур

Компанията GlobalFoundries ще инвестира 4 млрд. долара, за да отговори на глобалното търсене на чипове

Американски производител на чипове отваря завод в Сингапур

Снимка: Unsplash

892 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Недостиг на чипове

Американският производител на чипове GlobalFoundries обяви във вторник, че ще построи нов завод за производство в Сингапур, за да отговори на безпрецедентното глобално търсене на полупроводници. Компанията ще инвестира повече от 4 млрд. долара, съобщава CNBC.

Новото съоръжение ще бъде разработено в партньорство със Съвета за икономическо развитие на Сингапур и със съвместни инвестиции от ангажирани клиенти, заявяват представителите на производителя. Глобалният недостиг на полупроводникови микрочипове причинява хаос, забавя производството на автомобили и засяга дейността на някои от най-големите доставчици на потребителска електроника.

Полупроводниковата индустрия е ключов стълб на производствения сектор в Сингапур, а новата инвестиция на GlobalFoundries е доказателство за привлекателността на страната като глобална точка за напреднали производства и иновации“, заяви Бех Суон Джин, председател на Съвета за икономическо развитие на Сингапур.

Защо производството на чипове е толкова важно?

Полупроводниците са компоненти, които захранват всякакъв вид електроника – от смартфони до компютри и сензори за спирачки при автомобилите. Производството им включва сложна мрежа от фирми, които проектират чиповете, компании, които ги произвеждат, както и такива, които доставят технология, материали и машини за това.

GlobalFoundries е така наречената „чиста“ леярна с фабрики в САЩ, Германия и Сингапур. Това са компании, които имат сключени договори с фирми за проектиране на чипове. GlobalFoundries произвежда полупроводници, разработени от AMD, Qualcomm и Broadcom. Глобалният недостиг на чипове подчерта значението на този тип фабрики, които инвестират милиарди в нови производствени линии и модернизирано оборудване, за да отговорят на нарастващото търсене.

Тайванската компания TSMC е най-голямата леярна в света по пазарен дял и приходи, според TrendForce. Компанията е с около 56% пазарен дял, следвана от Samsung (18%), UMC (7%) и GlobalFoundries (7%). Дизайнерите и производителите на полупроводници се опитват да направят чиповете по-малки и по-добри. В момента само TSMC и Samsung имат способността да произвеждат най-модерните чипове.

GlobalFoundries планира да инвестира 1.4 млрд. долара в своите фабрики за справяне с недостига на чипове. Компанията има амбициите да разшири капацитета на всички свои производствени обекти.

Подкрепи Economic.bg