Американските и европейските индекси записаха впечатляващи резултати

Инвеститорите в Европа насочват погледи към действията на ЕЦБ

Американските и европейските индекси записаха впечатляващи резултати

Снимка: БТА

Американският фондов пазар продължи силното си представяне с трети пореден ден на ръстове. Безпрецедентната подкрепа на ФЕД и поетапното отваряне на щатската икономика бяха основните причини апетитът на инвеститорите към рискови активи да остане все така голям, като безредиците в страната останаха на заден план. Допълнителна подкрепа на пазарите оказаха предварителните данни за пазара на труда от института ADP, според които за месец май щатската икономика е загубила 2.76 млн. работни места в частния си сектор, при прогнози цифрата да надмине 9 млн.

В края на сесията индустриалният индекс Dow Jones отчете ръст от 527 пункта или 2.1%, за да премине отново кота 26 000. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ регистрираха повишения от съответно 1.4% и 0.80%. Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell2000 скочи с 2.4%.

В Европа инвеститорите също изпратиха ден, оцветен в зелено, като основните индекси записаха впечатляващи резултати. Немският DAX поведе победителите със скок от 3.88%, следван от САС и FTSE100, които напреднаха с 3.36% и 2.61%.

Акценти днес                                                

Основен лихвен процент - ЕЦБ

В четвъртък в 14:45 часа българско време се очаква Европейската централна банка да обяви дали ще наложи промяна в нивото на основния си лихвен процент. Очакванията са банката да запази лихвената ставка на 0%, но да обяви повече детайли относно планираната програма за стимули в размер на 500 млрд. евро. Субсидията се очаква да бъде отпусната на европейските държави с цел подпомагане справянето с последствията от пандемията Covid-19. В допълнение ЕЦБ ще публикува и ревизираните си икономически прогнози, които според анализатори ще покажат значително по-голям негативен ефект от първоначално предвидения.

Инструмент на фокус - Tesla Inc.

След силно представяне през последните два месеца, акцията на Тесла отново се доближава до психологическата граница и рекорден връх от $900. Волатилният характер на акцията и низходящото пресичане, което образува индикаторът стохастик, ни карат да смятаме, че шансовете за корекция за по-големи отколкото тези за пробив. При вход в къса позиция, желателно е печалбите да бъдат пробрани при доближаване до 200-дневната пълзяща средна.

EUR/USD

Новините за нови 500 млрд. евро парични стимули от ЕЦБ дадоха силен тласък на единната валута и тя е на път да запише трета поредна седмица на доминация над щатския долар. Очакваме възходящото движение да продължи поне до тест на 200-периодната експоненциална средна, която можем да видим, че на седмична база оказва силен натиск над котировките на валутната двойка.  

Cocoa

На дневна графика ясно можем да видим как цената на какаото изпитва силни затруднения да пробие съпротивата на 200-дневната си ЕМА. При понижение на котировките под ниво 2350, може да се потърси обръщане на възходящия тренд и вход в къса позиция.

Nikkei

Японският индекс е на път да запише втора поредна седмица на изключително силно представяне. Nikkei успя да пробие съпротивата на 200-периодната експоненциална средна като по всичко личи, че цената се е устремила към тест на зоната около 24 000 пункта. Желателно е бичи настроените инвеститори да са особено предпазливи при достигане на тези нива.

Коментари: 0