Американските индекси потънаха след контратарифите на Китай

Всички основни индекси на Уолстрийт се оцветиха в червено, продължавайки негативната серия от миналата седмица

Американските индекси потънаха след контратарифите на Китай

Снимка: БТА

1592 ~ 1 мин. четене
Американските борсови индекси поеха надолу в началото на днешната борсова сесия, след като по-рано Китай обяви въвеждането на по-високи вносни мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара.  Пекин предприе това действие като контраудар на решението на Вашингтон да обмити с 25% китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Към 17.30 ч. българско време индустриалният Dow Jones беше изтрил 2.11% от стойността си, а горе-долу с толкова потъна и широкият S&P 500. Nasdaq Composite загуби 2.9% от стойността си.

През миналата седмица, когато стана ясно, че администрацията на Белия дом ще активира по-високите мита за китайските стоки от 10 май, Dow Jones загуби 2.1% - най-голямата седмична загуба от март. S&P отбеляза седмичен спад от 2.2%, а Nasdaq 3%, което е най-голямата загуба за двата индекса от декември 2018 г.

Търговските напрежения, които предизвикаха нестабилността на акциите миналата седмица, се рестартираха днес, тъй като инвеститорите се сблъскаха с перспективата, че постигането на търговско споразумение между САЩ и Китай може да отнеме повече време от очакваното, ако изобщо има сделка. Преговорите във Вашингтон приключиха в петък без споразумение.

След повишаване на тарифите на китайския внос на стойност 200 милиарда долара на 25% в петък, администрацията на Тръмп заяви, че е готова да наложи по-високи тарифи на стоки за още 325 млрд. долара, с което на практика ще бъде обложен целият китайски внос в САЩ.
Коментари: 0