Американските индекси завършиха търговията с нови върхове

Потенциално най-голямата сделка в технологичния сектор внесе оптимизъм сред инвеститорите и водещите индекси

Американските индекси завършиха търговията с нови върхове

Началото на седмицата донесе нови рекорди на щатските фондови борси, след като на Wall Street се потвърдиха новините, че производителят на чипове Broadcom е отправил предложение за придобиването на своя конкурент Qualcomm на стойност $103 млрд.

Потенциално най-голямата сделка в технологичния сектор внесе оптимизъм сред инвеститорите и водещите индекси завършиха търговията с нови върхове. Dow Jones и S&P500 напреднаха със съответно  0.04% и 0.13%, а NASDAQ добави 0.3% към стойността си. Сред най-печелившите за деня бяха акциите на Advanced Micro Devices, Disney, 21st Century Fox и Broadcom.

Европейските борси се отчетоха със смесена търговия, като DAX и CAC приключиха малко под нивата си на отваряне, а британският FTSE напредна с 0.03%. Компаниите от енергийния сектор записаха най-добри резултати поради на рязкото поскъпване на петрола в следствие на появилите се новини, че през почивните дни в Саудитска Арабия е протекла антикорупционна операция със задържането на няколко държавни представители. В края на деня щатския петрол отчете ръст от 2.76%, достигайки $57.25 за барел, докато сортът Брент се търгуваше на цена от $64.15. Напрежението около конфликта насочи част от инвеститорите към по-безрискови активи, което оказа тласък в цената на златото. Ценният метал поскъпна с близо процент, преминавайки отново границата от $1280 за тройунция.

В 05:30 часа сутринта Централната банка на Австралия за рекорден 14-ти път оповести решението си да задържи нивото на основния лихвен процент в страната непроменено от текущите 1.50%.

В 11:00 часа българско време във Франкфурт, Германия президентът на Европейската централна банка Марио Драги ще вземе участие в откриваща реч на втория форум на ЕЦБ относно Банковия надзор. В 21:30 часа се очаква председателят на ФЕД Джанет Йелън да вземе участие в представянето на Наградата за Етика Пол Х. Дъглас.

След известен период на консолидация през изминалите три месеца, за последните три дни акцията на една от водещите американски модни компании губи близо 10% от стойността си. Въпреки значителното понижение, можем да видим, че цената наближава зона, в която се очаква да бъде срещната силна подкрепа от дългосрочната възходяща тренд линия и от 100-дневната подвижна средна. Очакваме поевтиняването да бъде ограничено до $85 за акция, което ще бъде добър момент за покупка с цел достигане до нов локален максимум над $95.

Силното представяне на щатския долар спрямо японската йена през последните два месеца изведе валутната двойка до нов локален максимум, близо до рекордните стойности за май и юли. Очакваната съпротива на нива около 114.00 започна да оказва натиск върху цената, което отслаби силата на купувачите на пазара. Индикаторът стохастик започва низходящо пресичане след достигане на зона на прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че е възможно да станем свидетели на обръщане на тренда. Понижение под 113.00 може да бъде прието като сигнал за влизане в къса позиция.

На дневната графика на среброто виждаме, че движението на ценния метал бива подкрепено от възходяща тренд линия, която ограничава периодичните понижения. След последното доближаване до нея, цената получава импулс, който спомага за преминаването над 50-дневната ЕМА. Преди влизане в позиция е желателно да се изчака тест на съпротива около $17.50 за тройунция, като неин пробив ще бъде приет като потвърждение за надмощието на биковете на пазара.

Испанският индекс успя да напусне низходящия си канал на движение с пробив на горната трендова линия. С достигането на близо тримесечен връх обаче IBEX загуби импулса си и записа четири поредни сесии на понижения, достигайки до 50-дневната подвижна средна. Очакваме поевтиняването да продължи до тест на пробива около 10 200 пункта, като завръщане в трендовия канал вероятно ще задълбочи корекцията на цената, а отскачане от подкрепата ще даде възможност за формиране на нов възходящ тренд.

Коментари: 0