Американските пазари отново чупят рекорди

Златото удържа на ударите на 10-годишните облигации и тръгна нагоре

Американските пазари отново чупят рекорди

Снимка: Unsplash

760 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

След известна пауза отново бяха постигнати рекорди на американските фондови пазари през изминалия ден. S&P 500 завърши сесията на 4 549 пункта с ръст от 0.3%, формирайки нов връх. Tesla и Microsoft спомогнаха на широкоспектърния индекс, както и на NASDAQ, който се покачи с 0.62% въпреки покачилата се през деня доходност на щатските облигации. IBM и слаби приходи в машинния сектор, който компанията иска да отдели в отделен бранд, натежаха на Dow Jones, който след като записа рекорд в сряда, понесе загуби вчера и се снижи с минималните 0.02%. В Европа инвеститорите решиха да вземат печалбите си от последните няколко зелени дни на главните индекси, след като DAX намаля с 0.32%, а FTSE 100 с 0.45%.

По-слаби очаквания за растеж на реалната икономика стреснаха нефтените бикове, в резултат на което най-близкия фючърсен контракт на WTI се търгуваше на цени от 82.31 USD. Златото удържа на ударите на 10-годишните облигации за пореден път и отстоя мястото си, поскъпвайки с 0.08% за деня до цени от 1 783 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Активност на производствения сектор по света

В натоварен последен ден от седмицата главните данни ще бъдат за активността в производствения сектор и в услугите за редица държави като Великобритания, Германия и САЩ. Също ще разберем за продажбите на дребно от Канада следобед, докато привечер очакваме изявлението на Джеръм Пауъл.

Инструмент на фокус

Johnson & Johnson – Дневна

Акциите на компанията се намират на много интересно място. Ръстът през последната година е очевиден и характеризиран с добро темпо и силни подкрепи. Една такава подкрепа е тази около 160 USD, която е цел за мечките на пазара в краткосрочен план. Цената записа покачване, но е ограничена както от от историческа съпротива около 165 USD, така и от 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Допълнително, бавният Стохастик е много близо до навлизане в прекупените стойности. Все пак е важно да се отчета факта, че Ковид борбата не е напълно завършила и компанията запазва важното си място в нея.

USD/CHF – Дневна

След като валутната двойка продължи известно време в движение тип консолидация, движейки се около 50 ЕМА, тя най-накрая успя да излезе от ценовия тунел във възходяща посока. Изкачването не продължи дълго и отново се намираме в ценовия тунел, горната граница на който беше подкрепа за известно време. Задържане в рамките на ценовия тунел, особено с близостта до препродадените стойности на RSI индикатора, би било признат за възвръщане към предишните временни върхове. Пробив на долната граница, следователно и на тренда, би бил ясен сигнал за разпродажби.

Copper – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на медта направи сериозен скок в цената си през последната седмица, след като записа трудна втора половина на годината с все по-ниски върхове. Ниското търсене на метала беше причината зад спада, но спекулации относно дали наличното количество би заситило глада на надигащата се зелена индустрия отново доближиха цената до заветната цена от 500 USD. Сега наблюдаваме така нужната корекция, като предишната съпротива около 450 USD може да се окаже новата подкрепа. Ако се върнем в предишния ритъм на пазара, подкрепата около 400 USD ще бъде спасението.

DAX – Дневна

Индексът на най-големите 40 немски компании показа бърз устрем да се възвърне към рекордните си нива след слабия септември, но тези планове като че ли се осуетиха. 50 ЕМА е новата сериозна съпротива пред потенциален растеж, вече на два пъти отблъсквайки възход. Подкрепата около кота 15 000 е силна и не е изключено да видим повторно тестване на тези нива.

 Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg