Американският бизнес е съкратил рекордните 20.2 млн. души през април

Това сочи доклад на ADP, предшестващ този на правителството

Американският бизнес е съкратил рекордните 20.2 млн. души през април

Снимка: БТА

744 ~ 2 мин. четене
Частният бизнес в САЩ е съкратил рекордните 20.2 млн. работници само през април вследствие на кризата, предизвикана от ограниченията срещу коронавируса. Загубата на пазара на труда е историческа, отбелязва Reuters, позовавайки се на данните на Automatic Data Processing (ADP), публикувани официално в сряда. Опасенията са, че негативната тенденция ще остави трайни белези върху икономиката на страната. 

Загубата на работни места през април бележи невероятен нов рекорд – предишният пик беше 834 665 работни места, изгубени през февруари 2009 г., по време на Голямата рецесия. „Загубите на работа от този мащаб са безпрецедентни. Общият брой на загубите на работни места само за месец април е повече от два пъти общия брой работни места, изгубени по време на Голямата рецесия“, каза Аху Йълдърмаз, съпредседател на Научно-изследователския институт на ADP.

Данните за март пък бяха ревизирани, като според тях загубените работни места в частния сектор през този месец са не 27 000, а 149 000. 

От него става ясно, че над 40%, или 8.61 милиона от загубените работни места в сферата на свободно време и настаняване. Статистиката показва, че почти един на всеки петима губи работата си за малко повече от месец. 

Търговията, транспорта и комуналните услуги – която включва индустрията на дребно – загубиха 3.4 милиона работни места през месеца. Заетостта в професионалните и бизнес услугите намалява с 1.2 милиона. В стоковия сектор производствените работни места намаляха с 1.6 милиона, а строителството загуби 2.5 милиона работни заплати. 

Големите предприятия са се разделили с близо 9 милиона души през месеца, а малките предприятия – тези с по-малко от 50 служители – загубиха 6 милиона работни места. Средният бизнес – 5.3 милиона работни места.

Докладът ADP се разработва съвместно с Moody's Analytics. Той предшества по-обширния доклад за заетостта на правителството. Той се очаква в петък, като вероятно ще потвърди прогнозата за достигане на 16% безработица и приблизително 21 млн. работни места, изгубени за един месец. 

Подобни нива ще счупят рекорда след Втората световна война от 10.8%, постигнат през 1982 г. През март равнището на безработица нарасна с 0.9 процентни пункта, което е най-голямата месечна промяна от януари 1975 г. Подкрепи Economic.bg