„Уестингхаус“ отказва да инвестира в АЕЦ „Козлодуй“

България поиска американците да придобият 49% от акциите на ядрения блок

„Уестингхаус“ отказва да инвестира в АЕЦ „Козлодуй“
264 ~ 1 мин. четене

Възможно е американската компания "Уестингхаус" да откаже да инвестира в бъдещия VІІ ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй". Това предаде Mediapool, цитирайки неофициален източник от енергийното ведомство.

Миналата седмица енергийният ни министър Теменужка Петкова официално поиска от "Уестингхаус" да придобие 49% от капитала на дружеството на VІІ блок и да поеме финансирането на ядрената мощност по технология на фирмата. Министър Петкова помоли американските инвеститори да не се оттеглят от проекта „възможно най-дълго”.

Вчера изтече споразумението между американската "Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена.  Тъй като България не може да предостави необходимите финансови средства, пред "Уестингхаус" бе поставено условието да придобие 49% от акциите на ядрения блок и да осигури съответстващото на този дял финансиране.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че компанията е добре дошла като инвеститор и че правителството е готово да работи върху споразумение с "Уестингхаус", предаде БТА. Той припомни, че страната не може да вземе такъв голям заем и да създаде нов, голям дълг от 10 - 15 млрд. евро или долара. 

Все още не е постигнато споразумение и за преговаряне на дългосрочното изкупуване на електроенергията от двете ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg