Американското правителство бе затворено частично

В полунощ изтече крайният срок, в който Тръмп и Конгресът трябваше да се разберат по краткосрочния бюджет на страната

Американското правителство бе затворено частично

Снимка: БТА

Американското правителство е затворено частично от днес заради невъзможността да се постигне сделка по краткосрочния федерален бюджет. Президентът Доналд Тръмп настоява Конгресът да одобри 5 млрд. долара в новия държавен бюджет за строежа на стената с Мексико. След като не успяха да постигнат споразумение по новата финансова рамка до крайния срок, който беше петък в полунощ, лидерите на Конгреса и на Белият дом обещаха да продължат разговорите през уикенда, за да избегнат пълен блокаж на правителството преди коледните и новогодишните празници.

Безизходицата дойде след като по-рано през седмицата Тръмп отказа да подпише законопроекта за бюджета, приет от Сената, тъй като не включваше 5 млрд. долара за неговата гранична стена.

Камарата на представителите на САЩ, където Републиканците все още имат мнозинство, приеха законопроект, който включваше и 5-те милиарда долара, но той зацикли в Сената.

След като стана ясно, че законопроектът не разполага с достатъчно подкрепа в Сената, лидерите на двете водещи партии проведоха разговори с вицепрезидента Майк Пенс и други официални представители на Белия дом, за да се опитат да намерят път напред. Те обаче се провалиха и депутатите в двете камари на Конгреса бяха изпратени у дома.

Тръмп се опита да обвини Демократите. „Ще го закрием. Нищо не можем да направим за това, защото се нуждаем от Демократите, за да ни дадат своите гласове“, каза той във видеоклип, публикуван в неговия акаунт в Twitter два часа преди крайния срок в полунощ.

Демократите многократно напомняха на Тръмп и на избирателите, че президентът каза миналата седмица, че ще бъде горд да затвори правителството, за да получи финансиране за стената.

Около три четвърти от програмите на федералното правителство имат осигурено финансиране до 30 септември 2019 г. Но останалите, включително службите за вътрешна сигурност, правосъдието и земеделието, останаха без бюджет в полунощ.

Това означава, че управлението на федералните паркове ще затвори и повече от 400 000 федерални служители в тези агенции ще работят без заплащане, докато спорът бъде решен. Други 380 хиляди ще трябва да излязат в принудителен отпуск.

Правоприлагащите органи, граничните патрули, пощенската служба и летищните операции ще продължат да работят, въпреки че проблемът обхваща и тях.

За да се сложи край на тази криза Камарата и Сенатът ще трябва да одобрят всяка сделка, договорена между екипа на Тръмп, Републиканските и Демократическите лидери.
Коментари: 0