Амстердам забранява Airbnb в част от града от 1 юли

Увеличаването на туристическите наеми в стил Airbnb променяли негативно облика на града

Амстердам забранява Airbnb в част от града от 1 юли

Снимка: Unsplash

Амстердам забрани краткосрочните наеми на жилища от туристи, включително тези чрез платформата за споделяне на имоти Airbnb, в три области от града, които формират т.нар. „централния стар град“. Забраната влиза в сила от 1 юли, предава Reuters.

В останалите квартали на нидерландската столица ваканционните наеми ще се разрешават само със специално разрешение и само до 30 дни в годината на групи от не повече от четирима души. Според властите в момента едно от 15 жилища се отдава под наем в града чрез онлайн платформи.

Критиците на чуждестранните туристи отдавна се оплакват, че увеличаването на туристическите наеми в стил Airbnb променят негативно облика на най-обичаните туристически градове в Европа.

Съветникът по жилищни сгради в Амстердам Лорънс Айвънс заяви в прессъобщение, че около 75% от 780 жители и организации, които са дали мнението си за забрана, са били в подкрепа.

Кварталите, в които Airbnb ще бъде забранен, включват 500-годишния квартал с червена светлина и по-голямата част от вътрешния градски канал, част от световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари: 0