Аналог на Бурж Ал Араб може да се появи на изкуствен остров в Сочи

Аналог на Бурж Ал Араб може да се появи на изкуствен остров в Сочи

Аналог на Бурж Ал Араб може да се появи в Сочи – този амбициозен проект отново се обсъжда в курорта, пише Асоциацията на туроператорите в Русия.

Според пресслужбата на местната управа на курортния град, на среща между кмета на Сочи Алексей Копайгородски и заместника на Държавната Дума Сергей Кривоносов е обсъдено изпълнението на инвестиционния проект "Остров Сочи".

Става въпрос за създаването на 30-етажен хотел на изкуствен остров с площ 8000 кв. м. Самият остров се планира да се излее в Черно море на разстояние 150 метра от брега в района на плажа „Солнечный“.

Проектът за островния комплекс е завършен още през 2009 г., когато се обсъжда развитието на инфраструктурата на курорта за Олимпийските игри. Според него сградата ще бъде висока около 100 метра с обща площ 30 000 кв. м. Очакваната площ на сградата е най-малко 1200 кв. м.

Изпълнението на проекта спира в продължение на 11 години поради липсата на законодателна рамка за изкуствените острови. Законът за парцелите, създадени на водни тела, се появи през 2011 г., така че днес няма пречки за реализирането на подобни идеи.

Представители на туроператори Coral Travel, Intouris , TUI Russia, интервюирани от изданието на ATOR, смятат, че руският курорт се нуждае от луксозни хотели.

Според генералния директор на туроператора „Делфин“ Сергей Ромашкин в Сочи липсват петзвездни хотели, поради което в този сегмент има слаба конкуренция и високи цени.

Според Алена Громова, директор на вътрешния пазар на туроператора Coral Travel, в контекста на курса за развитие на вътрешния туризъм в Сочи, подобно на други черноморски курорти, по принцип е необходимо да се развие висококачествена хотелска инфраструктура. В противен случай курортите през следващите години няма да могат да приемат всички желаещи, както и да останат без туристи, които ценят европейското обслужване.

Експертите са единодушни, че появата на оригиналния хотел ще увеличи привлекателността на почивка в Сочи. Сергей Ромашкин посочва като пример опита на Дубай, където подобни хотели на изкуствени острови са много популярни.

Коментари: 0