САЩ забраняват инсталирането на TikTok и WeChat от неделя

САЩ забраняват инсталирането на TikTok и WeChat от неделя

Снимка: Unsplash

Министерството на търговията в САЩ планира днес да издаде заповед, с която да забрани на местните потребители да изтеглят китайските приложения WeChat и TikTok, считано от 20 септември, предава Reuters.

Забраната за нови сваляния на TikTok обаче може и да бъде отменена от президента Доналд Тръмп, тъй като компанията майка на приложението – ByteDance, има споразумение с властите в САЩ да продаде операциите си в страната. В момента преговори за това се водят с Oracle.

До принудителното търсене на нов собственик се стигна, след като властите в САЩ набелязаха китайското приложение за опасно за националната сигурност на страната. Тръмп заплаши да забрани използването на TikTok, но впоследствие се стигна до алтернативната опция за придобиването на операциите на компанията в страната от местен играч, като целта е по този начин да се гарантира защитата на данните.

По последна информация двете приложения вече няма да може да се теглят от магазините на Apple и Google от 20 септември. За готвените промени съобщиха служители от министерството, пожелали анонимност.

Коментари: 0