Продажбите на дребно на Острова се възстановиха от кризата

През август милиони британци се възползваха от правителствената подкрепа за заведенията

Продажбите на дребно на Острова се възстановиха от кризата

Снимка: Unsplash

Продажбите на дребно във Великобритания продължават да се възстановяват и през август. Продадените стоки във физическите магазини и онлайн са се увеличили с 0.8% спрямо юли, показват данни на националната статистика, цитирани от Bloomberg.

Това е четвърти пореден месец на растеж след безпрецедентния срив през април, когато правителството наложи блокада в опит да спре разпространението на коронавируса. Продажбите, без автомобилното гориво, нарастват с 0.6% – повече от прогнозите на икономистите.

Отчетените данни увеличават надеждите, че потребителските разходи – двигателят на британската икономика, силно се възстановяват. Обемите на продажби в момента са на рекордни и са с 4% над предпандемичното си ниво.

През август милиони британци се възползваха от правителствената подкрепа за заведенията, в рамките на която се предоставят купони за хранене навън. Това със сигурност подкрепи търговците на дребно, привличайки потребители към градските центрове.

В същото време продажбите онлайн към момента са с 47% по-високи от преди пандемията на фона на това, че все още много хора продължават да работят от вкъщи. Запазва се и стабилното търсене на хранителни продукти и домашни потреби. За сметка на това търсенето на дрехи остава потиснато.

Коментари: 0