Android детронира Windows в интернет

За първи път в историята операционната система на Google е по-популярна за влизане в мрежата от тази на Microsoft

Android детронира Windows в интернет

Снимка: Pixabay

Android отбеляза историческо постижение, като за първи път изпревари Windows като най-популярната операционна система в интернет. 

В поредния отчет на аналитичната компания StatCounter се казва, че делът на операционната система на Google е превишил този на операционната система на Microsoft при устройствата, с помощта на които потребителите излизат в Глобалната мрежа. 

Според резултатите от месец март тази година, Android потребителите в интернет са с дял 37,93%, а Windows потребителите имат дял 37,91%. Разликата не е голяма, но подобно нещо се наблюдава за първи път – Microsoft за първи път в историята е на второ място при този показател, пише Kaldata.com.

Android наистина направи огромен скок. Преди пет години делът на тази мобилна операционна система бе едва 2,4%. Според ръководителя на StatCounter Одън Калън (Aodhan Cullen), това означава край на една ера.

Статистиките на Apple демонстрират същата тенденция. През месец март 2017 г. интернет потребителите на iOS са тройно повече от потребителите на OS X. Това е логично, понеже през последните 5 година наблюдаваме непрекъснат спад в продажбите на персонални компютри, които намаляха до нивото на 2008 г. От друга страна, продажбите на смартфони непрекъснато растат.

Windows е безусловен лидер при десктоп компютрите, но те постепенно се изместват от съвременните смартфони.
Коментари: 0