Андронов: Трябва да сме внимателни с ниските лихви по кредитите

Според председателя на Асоциацията на банките в България бъдеща световна финансова криза може да бъде предизвикана и от политически интереси

Андронов: Трябва да сме внимателни с ниските лихви по кредитите

Снимка: Economic.bg/ Архив

В момента лихвите по кредитите в Европа са ниски, тъй като такава е политиката на централните банки. От друга страна години наред доходите на българите се повишават и това им дава спокойствие и самочувствие да теглят кредити. Въпреки тези благоприятни фактори обаче потребителите на кредити трябва да са внимателни и да са наясно, че „климатът“ в икономиката няма да е постоянно така благоприятен.

Това коментира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред БНТ по повод продължаващото понижаване на лихвите вследствие политиката на европейските централни баки и на американския Федерален резерв.

„Ниските лихви в Еврозоната и в основните държави по света се пренасят и при нас. Българинът, като повечето хора, има нужда от време, спокойствие и сигурност. След години на растеж на доходите самочувствието и увереността на българите се увеличава и затова днес виждаме голям, твърде голям растеж кредитите“, заяви Андронов.

Банкерът обясни, че в момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият растеж за последните 10 години. Андронов посочи, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%.

Според него Българската народна банка (БНБ) е права да предупреждава, че ипотечните кредити трябва да се отпускат по-предпазливо. Причината е, че икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. Именно затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си – тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията.

По думите на Андронов засега няма причини да очакваме тежка финансова криза, подобна на тази от 2008 г., тъй като засега няма натрупани такива големи дисбаланси, но определено след време криза ще има. Освен заради чисто икономическите тенденции една криза може да се получи и заради политическите амбиции в различните части на света и желанието на някои лидери да променят статуквото в световната икономика.

Председателят на Асоциацията на банките в България коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.
Коментари: 0