Германският президент очаква ново правителство в обозримо бъдеще

След като Ангела Меркел избра нови избори пред възможността да оглави правителство на малцинството

Германският президент очаква ново правителство в обозримо бъдеще

 „Очаквам партиите да направят съставянето на ново правителство възможно в обозримо бъдеще”. Това каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който ще се срещне с политическите лидери в страната, пише The Guardian.

Коментарът и действията му идват, след като лявата партия „Зелените” и про-бизнес настроената „Свободна демократическа партия” прекратиха преговорите с Ангела Меркел за ново коалиционно правителство в Берлин.

Държавният глава също така призова политическите лидери да преосмислят позициите си и да опитат отново да сформират правителство. Той ще се срещне с лидерите на „Зелените” и „Свободна демократическа партия” във вторник.

По-рано досегашният германски канцлер Ангела Меркел заяви, че предпочита в страната да бъдат проведени нови парламентарни избори, отколкото да оглави правителство на малцинството, написа Reuters. Коментарът ѝ дойде, след като в понеделник стана ясно за провал на преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Берлин.

„Моята гледна точка, е че нови избори биха били по-добрият път”, каза Меркел в телевизионно интервю, излъчено късно вечерта в понеделник. Тя добави, че плановете ѝ не включват да бъде канцлер на правителство на малцинството.

Коментари: 0