Ангелов призна провала на зелените коридори

Здравният министър заяви, че при пускането им са си направили „сметка без кръчмар“

Ангелов призна провала на зелените коридори

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След кратката еуфория, завладяла здравния министър проф. Костадин Ангелов около изминалия уикенд, когато много хора се наредиха на плътни опашки пред няколко големи столични болници за ваксинация, днес той вече признава провала на т.нар. „зелени коридори“. Заради недобре организирания ваксинационен план твърде малка част от приоритетните за правителството групи изявиха желание да се ваксинират. Това накара властите на пуснат всички през тези коридори, но това очаквано доведе до изчерпване на количествата и сега рискови групи, като пенсионерите и хронично болните, остават без ваксини.

Ваксини срещу коронавирус

Вчера Ангелов се скара публично на AstraZeneca за забавените количества, а малко по-късно премиерът Бойко Борисов заплаши компанията със съд. Все пак те бяха категорични, че процесът с ваксинацията ще продължи, тъй като се чакат още количества от други компании. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от своя страна обяви на вчерашния брифинг, че вторите дози за вече ваксинираните се пазят и те ще бъдат получени навреме. Но все пак не пропусна да уточни, че има възможност да минат дори 10 седмици между двете дози, докато при старта на ваксинацията срокът, обявен от трите основни производители, беше 3-4 седмици.

Пред журналисти във Варна днес Ангелов вече заяви, че няма яснота кога отново ще заработят зелените коридори. „Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, посочи той, цитиран от bTV.

Ангелов отново нападна компанията, като нарече нейните действия „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че срещу него в отговор „могат да започнат в медиите кампания“.

„План Б“ има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от Pfizer-BioNTech и около половин милион от Moderna“, каза Ангелов. Той е категоричен, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора.

При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага. Той добави, че ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) разреши, България е готова да купи и руската ваксина „Спутник V”. „Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи, имаме готовност да поръчаме дози от там“, каза Ангелов.

Коментари: 0