Лондон обръща гръб на ЕС - ще търгува със САЩ

Колкото повече Великобритания действа сама, толкова повече Брюксел ще гледа на нея като на пряк конкурент

Лондон обръща гръб на ЕС - ще търгува със САЩ

Снимка: pixabay

1256 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Британският финансов министър Саджид Джавид обяви, че Великобритания планира да измести фокуса си далеч от Европейския съюз, като с този ход цели да се справи с проблемите през следващите години, когато няма да е част от обединението, пише Bloomberg.

„Няма да спираме растежа си, за да сме заедно с останалите, няма да се съобразяваме с регулациите им, няма да бъдем на единния пазар и няма да участваме в митническия съюз - ще постигнем всичко това до края на годината“, каза в интервю за Financial Times Джавид.

Коментарите му, заедно с репортажа на Daily Telegraph, който свидетелства, че премиерът Борис Джонсън планира да открие официално търговските преговори със САЩ веднага след края на този месец предполагат, че Великобритания се стреми да окаже ранен натиск върху преговарящите от страна на ЕС още преди официално напускане на Блока на 31 януари.

The Telegraph съобщава, че британското правителство ускорява плановете си за провеждане на търговски преговори със САЩ - държавните служители вече подготвят мерки, които да бъдат от помощ на министрите. А Джонсън е готов да поиска разрешение от кабинета си да започне преговори с Америка през февруари, вероятно се обмисля и посещение във Вашингтон.

Преди всички аспекти от сделката между Лондон и Брюксел да бъдат финализирани всеки опит на Кралството да започне диалог със САЩ за търговски пакт може да изпрати силно послание до ЕС, че Великобритания иска да се освободи от европейските регулации и да не запазва възгледите на Съюза. Също така това може да усложни допълнително преговорите около Brexit.

ЕС се съгласи официалните преговори да започнат едва в края на февруари, а преходният период да приключи на 31 декември 2020 г. Джонсън е категоричен, че този срок няма да се промени, докато главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние смята този план за „изключително предизвикателен“.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че колкото повече Великобритания действа сама, толкова повече Брюксел ще гледа на нея като на пряк конкурент.

Дебатът за бъдещите отношения на Англия с ЕС по отношение на регулаторните стандарти е създаден, за да се работи за реален напредък по преговорите - Brexit без сделка може да причини забавяния по границите и да увеличи разходите за производителите на автомобили и не само.

"Ще има въздействие върху бизнеса по един или друг начин, някои ще се възползват, други няма да успеят", заяви Джавид, като призова компаниите да бъдат адаптивни. Плановете му са да подкрепи повече проекти в региони извън Лондон и Югоизточна Англия, също както и да насочи повече средства за обучение на работната сила в страната.

Според Клеър Уокър, съизпълнителен директор на Британската търговска камара, правителството трябва да се постарае много повече, за да разбере как по-точно Великобритания възнамерява да отдалечи политиките си от ЕС.

„Несигурността от поемане в нова посока може да накара фирмите да преместят производството си другаде“, казва Уокър. „Правителството трябва ясно и своевременно да съобщава тези промени и да предоставя съществена подкрепа, за да помогне на компаниите да се адаптират“, добави евродепутатът от Брекзит партията.

Що се отнася до финансите на Великобритания, Джавид каза, че иска да увеличи темповете на растеж до 2.7-2.8% годишно. Той коментира, че липсата на подобрение в производителността е била спирачка за икономиката в последните няколко години и е необходимо да се предприемат мерки в тази насока.

Джон Макдонъл от Лейбъристката партия заяви в Twitter, че тази политика ще бъде пагубна за търговията и ще застраши работните места. „С това предложение страховете от ръст на цените на хранителните продукти и заплахите за съкращения в автомобилната индустрия и производството като цяло стават съвсем оправдани. Дясната идеология надделява над здравия разум“, каза Макдонъл в отговор на коментарите на Джавид.

Коментари: 0