АПИ: Ако не платите глобата си за без винетка, не може да напуснете страната

При неплатенa глоба, шофьорът няма право да мине технически преглед на автомобила

АПИ: Ако не платите глобата си за без винетка, не може да напуснете страната
Ако карате без винетка, ви се предлага да платите 70 лв. компенсаторна сметка, а глобата не се отменя, като тя е на стойност 300 лв. Ако не сте платили глобата си нямате право да минете технически преглед и не може да напуснете границите на държавата.

„Историята на винетните стикети продължава над 10 години и в годините, благодарение на контрола на АПИ и Пътна полиция,  приходите от винетки се увеличават. Тази година те са с 26 млн. лв. повече от миналата година“, заяви инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в студиото на NOVA. Той уточни, че заради тол системата, която предстои да бъде внедрена, тежкотоварните автомобили, които преминават през страната, на практика няма как да не закупят винетка. „Тези, които се движат без винетки, ще срещнат доста рестриктивни мерки след Нова година“, обясни инж. Атанасов. 

По негови думи от АПИ са дали много опции за винетки, включително уикенд винетка от петък до неделя, а изненади в цените няма да има.

„По-сложно е с леките автомобили, особено когато на границата се натрупат огромен брой автомобили, както е гастербайтерския трафик за Турция и Близкия изток. През юли и август преминават около 3 млн. автомобила, натрупват се на границата и понякога преминаващите не закупуват винетки”, заяви инж. Атанасов. Това обаче нямало да е възможно с електронната винетка от новата година. 

В „Национално тол управление“ ще работят над 900 души, като това според инж. Атанасов е „даже малко“. 

„В Австрия работят над 2500 души за 7000 км толувани пътища. В Германия – 4500 върху 16 хил. км пътища с тол такси“, коментира бившият шеф на АПИ.
Коментари: 0