Qualcomm е стъпка по-близо да забрани някои модели iPhone в САЩ

Според щатска комисия Apple е нарушила патенти на производителя на чипове

Qualcomm е стъпка по-близо да забрани някои модели iPhone в САЩ
Екипът на Американската комисия по международна търговия препоръча на съда да постанови, че Apple нарушава поне един от патентите на Qualcomm, което може да доведе до блокиране на вноса на някои iPhone в САЩ.

Производителят на чипове от Сан Диего подаде жалба срещу Apple преди близо година, като поиска от Комисията да забрани вноса на iPhone, съдържащ т.нар. модем чипове Intel, които помагат на мобилните телефони да се свързват с безжични мрежи за данни.

По време на съдебен процес във Вашингтон, който започна в петък, служителите на комисията заявиха, че Apple е нарушила един от патентите на Qualcomm по отношение на технологията за пестене на батерията.

Комисията действа като трета страна в такива търговски дела. Становищата на адвокатите ѝ не са задължителни, но съдиите често ги вземат предвид, пише Reuters.

В предишни изявления по случая Apple твърди, че патентите на Qualcomm са невалидни и че независимо от това съдията не бива да забранява iPhone-ите с тези чипове, защото ще даде на Qualcomm монопол върху модем чиповете в Съединените щати и ще накара Intel да излезе от модем бизнеса.

"Qualcomm избирателно твърди, че нейните патенти са нарушени само в продукти на Apple, които съдържат чипсети на Intelм, въпреки че твърденията за нарушаване на патентите ще се прилагат еднакво за продукти на Apple, съдържащи чипсети Qualcomm - в опит да използват ITC като механизъм за поддържане на монополното си положение", твърди Apple.

Делото в Комисията е първото, което отива на съд, сред повече от дузина правни борби между Apple и Qualcomm за патенти, лицензионни практики и договори между двете компании. Очаква се решение до януари.

Ако съдията от Комисията реши да забрани вноса на iPhone, Qualcomm може да използва това, за да се опита да убеди Apple да уреди или отхвърли няколко от другите патентни и договорни случаи, казаха юридически експерти.
Коментари: 0