Apple инвестира $300 млн. в чиста енергия в Китай

Това е поредният ангажимент на гиганта в посока възобновяеми източници

Apple инвестира $300 млн. в чиста енергия в Китай

Снимка: Pixabay

460 ~ 2 мин. четене
Производителят на iPhone обяви в четвъртък стартирането на фонд в размер на 300 млн. долара, чрез който да финансира проекти за възобновяема енергия в Китай. В своите инициативи Apple ще си партнира с 10 от своите глобални доставчици, уточнява CNN. Инвестициите имат за цел да допринесат за генерирането на възобновяема енергия, достатъчна да захрани към един милион домове в Китай. 

Бурното икономическо развитие на страната през последните години привлече множество бизнеси, включително технологични компании. Този бум повлия благоприятно откъм приходи, но се отрази негативно върху околната среда и здравето на хората. Greenpeace алармира, че производството на електроника в Китай гълта много енергия, идваща от електроцентрали на твърди горива. 

Ето защо редуцирането на замърсяването се превърна в основен приоритет за властите, въпреки и то да затруднява растежа страната. В тази връзка новината за китайския фонд на Apple също ще изиграе положителна роля в рамките на секторните политики. 

Главният изпълнителен директор на гиганта от Купертино често посещава Китай, а самата компания позиционира там свои научно-изследователски и развойни центрове. Много продукти на Apple се произвеждат именно в азиатската държава, а след това се пласират към глобалните пазари. Страната е важна и заради това, че генерира около 20% от продажбите на компанията. 

Като много други обаче, и Apple е поставена в затягащата се примка на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. През юни се появи информация, че американския президент Доналд Тръмп все пак е обещал да пощади производителя на iPhone

Що се отнася до ангажимента към зелената енергия, Apple е само една от много големи технологични компании, които поемат ангажименти за опазването на околната среда. През април гигантът обяви, че вече всички магазини, центрове за данни и офиси на корпорацията се задвижват от 100% чиста енергия. Над 20 от нейните доставчици също обещаха да направят това в близко бъдеще. 

Миналия месец Samsung също заяви, че планира до 2020 г. всички нейни съоръжения в Европа, САЩ и Китай да използват 100% възобновяеми източници на енергия. 

Подкрепи Economic.bg