Apple отмъкна короната на Samsung в края на 2020 г. 

Huawei вече е вън от топ производителите.

Apple отмъкна короната на Samsung в края на 2020 г. 

Снимка: Unsplash

Apple успя да изпревари Samsung и да заеме челната позиция на пазара на сматфони през четвъртото тримесечие на 2020 г. Въпреки рокадата на финала, корейският играч остана производител номер едно в света за цялата минала година, сочат данните на IDC и Canalys.

Глобалните доставки на смартфони за периода октомври – декември 2020 г. са се свили с 2% до 359.6 млн. бройки, според доклада на Canalys.

Според анализаторите Apple е доставила най-много телефони – 81.8 млн., което е с 4% скок на годишна база. Samsung зае второ място с пласирани 62 млн. бройки, регистрирайки спад с 12%.

Челната петорка се оформя от Xiaomi (43.4 млн. броя, или 31%), Oppo (34.7 млн. броя, или 15%) и Vivo (32.1 млн. броя, или 14%).

Huawei, който дълго време се задържа на второ място, а през 2020 г. дори се изкачи до първото място за едно тримесечие, вече е вън от топ производителите. За периода октомври – декември китайският гигант, който понася последствията от рестрикциите на САЩ, е доставил 32 млн. телефона, за първи път от шест години насам.

За цялата 2020 г. Samsung запазва лидерството си с 20% пазарен дял в световен мащаб.

Данните на другите два водещи анализатори – CounterPoint и IDC, се различават малко, но тенденцията е сходна.

Пазарът на смартфони се е свил с 1% през четвъртото тримесечие на 2020 г., като Samsung отново е начело за 12-те месеца с доставени 255.7 млн. телефона, но бележейки 14% спад на годишна база.

Корейският гигант е изправен пред силната конкуренция в средния сегмент, където китайските играчи са все по-убедителни. В премиум нишата пък на фронта се бори с iPhone 12.

Неслучайно и Counterpoint поставя Apple като номер едно за четвъртото тримесечие. Американският гигант се изкачва на първата позиция и според данните на IDC.

Коментари: 0