Под 30 000 чужденци са почивали в България през декември

Общият срив на чуждестранните посещения надхвърля 60%, а повечето от половината са транзитно преминаващи

Под 30 000 чужденци са почивали в България през декември

Снимка: БТА

Българският туризъм продължава да страда и през месец декември 2020 г., когато едва 26 572 чужденци са посетили страната ни с цел почивка, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, през същия период на миналата година са дошли 234 963 чужденци на екскурзия, което представлява срив от близо 90%.

Общо чуждестранните посещения по каквато и да е причина в България през декември (почивка, екскурзия, по служба, транзитно преминаващи или друга), са 246.9 хиляди. Всъщност статистиката показва, че  повече от половината от тях (54.3%) са именно хора, които само преминават през територията на страната, за да стигнат на друго място.

Това обуславя и географската разбивка, показваща, че близо 60% са от трети страни. Посещенията от Европейския съюз са се сринали със 75.8% на годишна база. 

През последния месец и точно около новогодишните празници, когато обичайно се извършват най-много пътувания в чужбина, много от държавите по света, включително и България, затегнаха мерките срещу разпространението на коронавируса. Това се вижда и от процентната разлика между съответните месеци на тази и миналата година на чужденците посещаващи България. След септември насам разликата започва да расте движейки се от 45% през октомври до 63% през декември.

Значителен спад има и при пътуванията на българи в чужбина - само 269.4 хиляди през декември, или с 49.1% под регистрираните през съответния месец на 2019 г. Тогава бяха близо 530 хиляди.

Коментари: 0