Apple отново е най-големият иноватор в света

Повече от половината от компаниите са от САЩ

Apple отново е най-големият иноватор в света

За поредна година Apple и Google оглавяват класацията за най-големите иноватори в света. Apple заема първото място от 2005 г., а Google убедително я следва от 2006 г. насам. Трета в списъка се подрежда Tesla Motors, която преди беше на седмо място.

Класацията е изготвена от авторитетната консултантска фирма Boston Consulting Group и според нея в челната петица влизат още гигантите Microsoft и Samsung.

Сред водещите 50 иноватори в света попадат и много други IT компании. Amazon е на 9-о място, IBM - 13-о, а Yahoo държи 16-а позиция. В списъка са също HP (23), Facebook (28), Cisco (31), Hitachi (38), 3M (40), NEC (41), Huawei (45), Salesforce.com (49) и Lenovo (50).

Повече от половината иноватори са от САЩ, 11 са от Европа и 10 от Азия. В разпределението по пазари секторът на IT и телекомуникациите включва 21 компании, медицината е представена с 8 компании, а автомобилната индустрия – със 7.

Проучването включва мениджъри от цял свят и оценява способността на компаниите да внедряват бързо иновации, да усъвършенстват научно-изследователската си дейност и да използват възможно най-ефективно технологичните платформи, предава TechNews.

Именно скоростта на внедряване на иновации е приоритетен фактор, се обяснява в доклада. Неговата важност е нараснала с 22%, в сравнение с проучването от миналата година. 50% от анкетираните посочват прогреса в технологичните платформи като най-значима иновация в средносрочна перспектива.

Коментари: 0